(VIDEO) Tužilaštvo BiH odbija provesti istragu protiv Lukača: Naredio ubistvo vojnika Nedžada Dizdarevića?

“Vodite ga”, reći je Dragan Lukač držeći za kragnu zarobljenog Nedžada Dizdarevića.

Bilo je popodne 24.11.1994. godine i pripadnici Izviđačko-diverzantskog odreda i Odreda specijalne policije MUP-a Republike Srpske vršili su pretres netom zauzetog naselja Sokolac.

“Hajde, vodite ga”, reći će čovjek s crnom beretkom na glavi koji će kasnije postati ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Koji minut kasnije Nedžada Dizdarevića su odveli i zaklali. Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su 2003. godine iz groblja Humci 1 kod Bihaća, piše Oslobođenje.

– Izvršenom obdukcijom utvrđeno je da je smrt nasilna i da je nastupila usljed strijelne povrede glave i karlice, ali je vještak utvrdio da ne isključuje mogućnost da je, prije zadobijanja strijelne rane u predjelu glave, lica i karlice, smrt mogla biti uzrokavana klanjem (nožem u predjelu prednje strane vrata-moguće i bajonetom), a da su ovi prelomi mogli nastati i naknadno usljed strijelnih rana u već mrtvo tijelo, navedeno je u presudi Suda BiH kojom je Pavle Gajić u junu 2011. godine osuđen na sedam godina zatvora.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79