(VIDEO) U BiH dolaze donacije, a van države se odlazi na vakcinacije

11.11.2020., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Ilustracije za cjepivo protiv virusa Covid-19. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Da bismo dobili bitku i pobijedili virus, jedini spas je u vakcinama. Masovne imunizacije u BiH nema, a ona skromna trebala bi početi uskoro, i to dozama koje su nam, za sada, dostavljene iz Covax mehanizma. U međuvremenu, bh. građani odlaze u Srbiju da bi se vakcinisali. Dok građani odlaze, u našu zemlju opet dolaze donacije. Ovaj put iz Turske – riječ je o 30.000 doza kineskih Sinovacovih vakcina.

”Danas smo sretni što su ove vakcine stigle. U teškim trenucima mi ćemo nastaviti da budemo uz BiH. Želimo biti podrška građanima BiH u borbi protiv ove bolesti”, kazao je Ozgur Sahin, otpravnik poslova ambasade Turske u Sarajevu.

Za ovaj vrijedan poklon pobrinuli su se članovi Predsjedništva BiH, koji su prilikom nedavne posjete direktno zamolili turskog lidera za pomoć.

“Ovo je do sada najveća pojedinačna donacija koja je nedostatna, ali će biti ravnomjerno raspoređena i pomoći da se kritične kategorije što prije imuniziraju. U tom smislu još jednom želim da se zahvalim u ime građana Bosne i Hercegovine”, kazao je ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić.

A oni, kako vidimo, zahvaljuju srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću, koji je omogućio da se i oni koji nisu rizična kategorija vakcinišu u njegovoj zemlji. Iako su to danas, za razliku od prethodnih dana, mogli učiniti isključivo uz potvrđen termin, Beogradski sajam opet je bio stanica bh. građana.

Svjesni su pojedini građani – spas je, kako sada stvari stoje, preko Drine, jer onima koje su birali, umjesto nabavke vakcina, od ruke idu samo donacije.

Ova posljednja – turska, nakon carinjenja, bit će otpremljena u skladište u Mostaru dok ne dobije odobrenje Agencije za lijekove BiH. A potvrdu bi već ovog ponedjeljka trebalo da dobiju Pfizerove i AstraZenecine koje su nam u četvrtak stigle iz Covaxa. Nakon toga, spremne su za upotrebu.

I to je sve što je država platila i to je opet gotovo ništa u odnosu na ono što iz Covaxa očekujemo. No, u moru loših, ima i dobrih vijesti. Da ne bude da samo kudimo, malo ćemo i da ih hvalimo. Hvala im za sve donacije koje su nam omogućili, pa imamo još čemu da se nadamo. Za sada onima iz Slovenije i Kine. Ko zna, možda im se već sutra smiluje i da milostinju neka treća, odnosno peta zemlja.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79