(VIDEO) U Hrvatskoj stupile na snagu nove mjere: Zabranjena veća okupljanja, sve mora biti zatvoreno do 22 sata

U ponoć su u Hrvatskoj na snagu stupile nove mjere koje je donio Nacionalni Stožer civilne zaštite u cilju spječavanja širenja koronavirusa. Zabranjena su veća okupljanja, a sve će morati biti zatvoreno do 22 sata. Ove epidemiološke mjere na snazi su do 21. decembra.

Neke od mjera su strožije nego u Bosni i Hercegovini, dok su druge blaže.

Na javnim događanjima i okupljanjima ne smije biti više od 25 ljudi, a ona smiju trajati do 22 sata. Broj od 25 ljudi odnosi se i na misna slavlja pa se preporučuje da se one prenose preko radija ili TV-a.

Zatvaraju se svi kafići i restorani, osim onih u hotelima i kampovima, koji smiju usluživati samo goste koji kod njih koriste uslugu smještaja. Restorani smiju pripremati hranu i dostavljati je, a radno vrijeme za to je kao i prije korone. Hrana se može preuzeti na ulazu u objekt, ne smije se ulaziti unutra ili tražiti dostavu na kućna vrata.

Obavezno je nošenje maski i na otvorenom kad nije moguće držati distancu od 1,5 metar, zabranjuju se svadbe, a na sahranama može sudjelovati najviše 25 osoba.

Javni prijevoz je od danas ograničen na 40 posto popunjenosti kapaciteta. Prijevoznici moraju istaknuti najveći broj putnika, vozači i putnici obavezno moraju nositi maske.

Na snazi ostaje zabrana prodaje alkohola od 22 do 6 sati

Na snazi ostaje zabrana prodaje alkohola od 22 do 6 sati

Foto: Arhiv

Obavezna je dezinfikacija površina u zgradama i na radnim mjestima. U prodavnicama i tržnim centrima mora biti istaknut broj osoba koje mogu unutra boraviti, a jedan kupac može biti na četiri metra kvadratna, te je potrebna pojačana higijena i provjetravanje. Ograničeno je radno vrijeme pekara do 22 sata, a na snazi ostaje zabrana prodaje alkohola od 22 do 6 sati.

Zabranjuje se i rad casina, automat klubova, ali i kladionica.

Nema održavanja sajmova, samim time nema ni adventa po kojima je Hrvatska, između ostalog, poznata.

Obustavljena su sportska takmičenja i treninzi osim za sportašice i sportaše prve, druge i treće kategorije, ali bez gledaoca.

Zabranjen je i rad teretana, fitnes sportskih i rekreacijskih centara, kao i održavanje amaterskih kulturno-umjetničkih izvedbi, uključujući i zborove, također i crkvene. Obustavljaju se izvedbe složenih muzičko-scenskih djela.

Ograničenje od 25 osoba se ne odnosi za kina, kazališta, muzeje…

Poslodavci bi trebali uvesti rad od kuće, smjenski rad u timovima i smanjiti fizičke kontakte na najmanju moguću mjeru, uvesti klizno radno vrijeme, redovito provjetravati prostorije.

Kontrolu provedbe mjera će provoditi službenici Ravnateljstva civilne zaštite, inspektori Državnog inspektorata, policijski službenici i civilna zaštita.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79