(VIDEO) U Jadranu je zabilježeno 30-ak vrsta ajkula: Znate li koja je najopasnija

Bojite se morskih pasa, a ljetujete na hrvatskoj obali?

Za vas, nažalost, imamo lošu vijest…

Prema podacima tamošnjeg Državnog zavoda za zaštitu prirode, u Hrvatskoj je zabilježeno njih 30-ak vrsta, piše Index. Neke od njih u Jadranskom moru obitavaju stalno, a neke dolaze tek povremeno.

Od velikih vrsta zabilježene su: psina golema (Cetorhinus maximus), velika bijela psina (Carcharodon carcharias), pas lisica (Alopias vulpinus), pas glavonja (Hexanchus griseus), kučak (Isurus oxyrinchus) i psina zmijozuba petošiljka (Odontaspis ferox).

(VIDEO) Ajkula opet u Makarskoj: Približila se brodu s turistima

Najveći od njih je psina golema koja može narasti i do 12 metara, ali bezopasna je za ljude. Hrani se planktonom, tako da filtrira vodu. S druge strane, jedan od najmanjih morskih pasa zabilježenih u Jadranskom moru je kostelj crnac (Etmopterus spinax) koji maksimalno naraste do 60 cm.

Za sve vas koji se bojite morskih pasa napišimo kako vaš strah nije opravdan – recimo, godinama više ljudi pogine radeći selfieje nego što ih je ubila ajkula.

U Hrvatskoj su u 150 godina morski psi ubili devet kupača. Posljednji smrtonosni napad zbio se još 1974, a otada je zabilježen još samo napad na slovenskog ronioca Damjana Peseka kod Visa 2008. Ronilac je preživio.

(VIDEO) Ajkula opet u Makarskoj: Približila se brodu s turistima

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments