(VIDEO) U Mostaru opet dernek, a Sarajevo u “lockdown-u”

Lockdown” u Kantonu Sarajevo počeo je večeras u 20 sati. I dok su ulice u Sarajevu puste, u Mostaru kao da se ništa ne događa. U jednom lokalu, kako se vidi na snimku koji nam je ustupljen, kafići rade bez problema, gosti uživaju u noćnom izlasku.

Podsjetimo, Vlada KS uvela je “lockdown” zbog pogoršane epidemiološke situacije, a završava se u ponedjeljak, 15. marta. u 7 sati.

Zatvaranje se odnosi na poslovne subjekte, kojima se ovim mjerama zabranjuje rad prenosi Avaz.

– Istina, imamo mlađih pacijenata s jako ružnim kliničkim slikama. Novi sojevi, po zadnjim znanstvenim saznanjima, ne predstavljaju prijetnju po pitanju težine kliničke slike, ali mogu jako brzo, zbog veće brzine širenja, onemogućiti pružanje kvalitetne zdravstvene zaštite većem broj ljudi što može imati za posljedicu povećanje morbiditeta i mortaliteta – rekla je Bevanda.

Zaraza “buknula” i u Hercegovini: Da li korona party dolazi na naplatu?

 

Evo kako izgleda Sarajevo poslije 20h.

 

Zatvaranje se odnosi na poslovne subjekte, kojima se ovim mjerama zabranjuje rad, a izuzeti su sljedeći poslovni subjekti:

– trgovine prehrambenim proizvodima i pekare,

– apoteke, benzinske pumpe,

– prodavnice hrane za životinje,

– specijalizovane prodavnice medicinskih sredstava,

– veterinarskih proizvoda i opreme,

– subjekti koji obavljaju djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi, subjekti koji obavljaju veterinarske djelatnosti,

– kantonalna javna komunalna preduzeća i kantonalna javna preduzeća,

– subjekti koji se bave pogrebnim i srodnim djelatnostima,

– kopneni prijevoz i ostale pomoćne djelatnosti u prijevozu,

– hoteli i sličan smještaj uz posluživanje hrane samo za goste koji imaju prijavljen boravak

– gradilišta…

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79