(VIDEO) U TK otvoreno prvo registrovano sklonište za napuštene pse

Veliki problem sa kojim se naša država bori već godinama jesu napušteni psi koje svakodnevno srećemo na ulicama. Udruženja za zaštitu životinja su radila na rješavanju problema, ali niti jedno nije imalo dovoljnu podršku niti mehanizme za sistemsko rješavanje. Tračak nade pronašli smo u Seoni, mjestu pored Srebrenika, gdje je otvoreno prvo registrovano sklonište za napuštene pse na području Tuzlanskog kantona.

Ideja o pravljenju ovog skloništa nastala je još prije pet godina i konačno je ugledala svjetlo dana.

„Dug je taj proces bio zato što je to nešto novo i ovo je prvo registrovano sklonište na Tuzlanskom kantonu. To za Tuzlanski kanton ima veliki značaj, a za grad Srebrenik posebno, i ima dozvolu Tresis za izvoz pasa lutalica u Evropsku uniju“, kaže Irfan Nurkanović, osnivač skloništa za napuštene pse.

Ukupno 95 pasa trenutno može biti smješteno u ovo sklonište ispunjavajući sve kriterije koje nalaže Zakon o zaštiti životinja. Veliki je to korak za rješavanje problema napuštenih pasa u našoj državi.

„Ovakvi projekti su izuzetno značajni sa aspekta epidemiologije, zaštite zdravlja životinja i ljudi jer. Ovakvi kontrolisani objekti za smještaj pasa, po svim mogućim standardima kada je u pitanju Zakon o zaštiti životinja, vrlo su važni jer na ovaj način možemo kontrolisati populaciju pasa“, ističe Muamer Dervišević, sekretar Ureda za veterinarstvo Bosne i Hercegovine

Sistem funkcionisanja skloništa je veoma jednostavan, a osnovni cilj je da se sa svakom životinjom postupa humano te da u konačnici pronađe svog udomitelja.

„Sklonište funkciniše tako da registrovana udruženja dovode pse u moje sklonište, određen broj dana provedu tu, nakon toga dolazi registrovani prevoznik koji ih dalje šalje u Evropsku uniju, u isti takav objekat, tu provedu 24 sata i sutradan dolaze njihovi udomitelji“, navodi Nurkanović.

Cilj je da se u dogledno vrijeme ovo sklonište proširi te da se ostvari saradnja sa svim udruženjima na području Bosne i Hercegovine da bi što manje pasa lutalo ulicama, a što više njih pronašlo svoj dom.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79