(VIDEO) UKC Tuzla: Predstavljene smjernice u liječenju Covid pacijenata

Univerzitetski klinički centar danas je predstavio smjernice za dijagnostiku, zbrinjavanje i liječenje pacijenata koji su pozitivni na koronavirus. Smjernice su izrađene na osnovu ranije objavljenih studija koje su dale učinkovite rezultate, kao i prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije.

Još jednom je istaknuta primjena lijeka Tocilizumab, koji se u terapiji teško oboljelih pacijenata koristi u kombinaciji sa kortikosteroidima. Ovaj lijek se aplicira u jednoj ili dvije doze i već se kod nekolicine pacijenata sa kritički teškom kliničkom slikom pokazao kao vrlo uspješan.

“Što se tiče tocilizumaba, liječenja citokinske oluje kao komplikacije Covid – 19 infekcije, to je lijek koji se uspješno koristi, ali u strogo postavljenim indikacijama”, kazao je prof. dr. Šekib Umihanić, pomoćnik direktora za medicinske poslove UKC Tuzla.

I isključivo bolničkim uslovima liječenja, a nakon što ljekarski konzilij donese odluku. Tocilizumab je za osiguranike sa područja Tuzlanskog kantona besplatan. Također, koristi sei nekolicina drugih lijekova i primjenjuje kortikosteroidna terapija.

“Našim pacijentima prvenstveno uključujemo lijekove po smjericama Svjetske zdravstvene organizacije u visokim dozama koje su pulsne doze koje dajemo dva do tri dana, a poslije smanjujemo te doze zavisno od težine kliničke slike”, kaže dr. Rahima Jahić, v.d. načelnice Klinike za zarazne bolesti UKC Tuzla.

Sve učestalija praksa izdavanja antibiotika u ustanovama primarne zdravstvene zaštite kod liječenja Covid pozitivnih pacijenata nema opravdanja.

“Koliko znamo ni na jedna virus ne mogu djelovati antibioticiito je nešto protiv čega se mi evo već godinu dana borimo da se ne daje u primarnoj zdravstvenoj zaštiti”, tvrdi prof. dr. Šekib Umihanić pomoćnik direktora za medicinske poslove UKC Tuzla.

Teške kliničke slike pacijenata sa područja Tuzlanskog kantona i povećana smrtnost posljedica su britanskog soja koronavirusa, istaknuto je.

“Mi smo vidjeli promjene u pozitivnosti naših pacijenata, da su to daleko jači pozitivni rezultati nego što smo ranije detektovali ito se odmah vidjelo na populaciji Tuzle kada smo dobijali veliki broj”, kazao je prof. dr. Nijaz Tihić, šef Zavoda za mikrobiologiju UKC Tuzla.

U protekla 24 sata registrovano je devet smrtnih slučajeva od posljedica koronavirusa u Tuzlanskom kantonu, dok su od 545 testiranih uzoraka pozitivna 163.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79