(VIDEO) Umjesto da ide u školu, Enes (15) popravlja rupe na državoj cesti: “Želja mi je kupiti traktor”

15-GODIŠNJI Enes Džananović iz sela Johovica kod Velike Kladuše privukao je pažnju čitave regije nakon što je otkriveno da on sam popravlja cestu koju vlasti nisu bile sposobne riješiti godinama.

Ekipa RTL Direkta posjetila je Enesa u njegovom mjestu te saznala da Enes ne ide u školu. Naime, njegova obitelj za to nema novca.

Roditelji kažu da ne mogu platiti autobus do Kladuše. U školu bi se, kaže Enes, vratio da ima financija.

“Ali nemam sada dovoljno. Za školu sada ne skupljam, za to mi treba oko 2500 eura do 5000 maraka. Trenutno skupljam da si kupim traktor pa da mogu orati drugima njivu”, govori.

 

Sad već radi za džeparac, a kada bi mogao birati, bio bi poljoprivrednik. “Odlučio sam tako. Čitav život se baviti poljoprivredom. Samo da mi je nabaviti traktor, a to planiram kroz godinu dana”, priča.

Enes i njegova obitelj žive veoma blizu granice s Hrvatskom.

“Kada je sezona, nama je Hrvatska san. Tamo u šumu odemo – beremo plodove šumske. Kesten, šipak, jagoda. To je ljeti. Svi beremo i tako zajedno prodajom zarađujemo za hranu, račune, za kuću, za školovanje”, kaže njegova mama Jasminka.

“Bilo mi je žao i onda sam ja odlučio to popraviti”

Zašto krpa ceste? Bilo mu je žao, kaže.

“Na Facebooku na stranici granični prijelaz Maljevac pogledao sam da su napisali da je ovdje bilo 70-80 rupa. Meni bilo žao naroda koji su prolazili sa skupim i jeftinim autima. Pošto sam automehaničar, onda znam kad im kotač upadne u rupu, ode ležaj ili upadne kamen među hladnjak i čovjek ostane na cesti. Bilo mi je žao i onda sam ja odlučio to popraviti”, skroman je Enes.

Ljudi mu ponekad nude novac, no on to odbija. “Mnogi me u gradu prepoznaju kad me vide. Zovu me da popijem kavu s njima, popričam. Kada postanem punoljetan, sigurno ću se zaposliti za bolju plaću tako da mogu imati život”, zaključuje ovaj vrijedni dječak.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79