(VIDEO) Umjesto da pomogne, snimao video za Facebook

U stravičnoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila danas na magistralnom putu M-17 u mjestu Grabovica poginuo je 62-godišnjak iz Banje Luke, vozač automobila “hyundai coupe”.

On se direktno sudario sa autobusom firme “Vildan tours” iz Sarajeva.

Nedugo nakon nesreće, društvenim mrežama proširio se snimak nastao uoči nesreće, u  trenutku same nesreće, kao i neposredno nakon nje, a koji je sniman iz vozila koje se kretalo iza automobila stradalog muškarca.

  Snimak su u vrlo kratkom vremenu pregledale hiljade korisnika Facebooka, a na ovoj društvenoj mreži je podijeljen više od 600 puta. Na njemu se vidi kako vozilo kojim je upravljao stradali muškarac povremeno vrluda po cesti i prelazi na suprotnu stranu kolovoza, nakon čega dolazi i do fatalnog podlijetanja pod autobus.

Međutim, ono što je najviše zgrozilo javnost je ponašanje muškarca koji snima, te u najmanju ruku neprimjereno komentariše situaciju. Čak i kada je došlo do nesreće, muškarac niti jednog momenta ne prekida snimanje, nastavlja sa neprimjerenim komentarima, čak se u jednom momentu glasno smije (?!), prilazi automobili stradalog i nastavlja sa neprimjerenim komentarima. Ne čini ništa, bar po onome što se može vidjeti na snimku, kako bi eventualno pomogao stradaloj osobi, kako bi se obilježilo mjesto nesreće i slično.

Videosnimak su čak u izvornoj formi prenijeli i pojedini medijski portali, koji su (ipak) nešto kasnije objavili cenzurisanu verziju.

Zatražili smo informaciju od MUP-a HNK, upitavši portparola Ljudevita Marića, da li će policija eventualno poduzimati neke radnje protiv muškarca koji je snimao udes i, prema onome što se može vidjeti na snimku nije pomogao unesrećenom, ali odgovor do zaključenja ovog teksta nismo dobili.

Inače, u skladu sa Zakonom o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini drugi učesnici u saobraćaju dužni su pružiti pomoć unesrećenom te obavijestiti policiju, hitnu pomoć, kao i signalizirati drugim vozačima da je na tom mjestu došlo do saobraćane nezgode, piše Faktor.

U Zakonu se jasno precizira koje su obaveze ukoliko se zadesite na mjestu saobraćajne nezgode:

– Učesnik u saobraćajnoj nezgodi u kojoj je neko izgubio život ili bio povrijeđen, ili je nastala veća materijalna šteta, dužan je: ostati na mjestu saobraćajne nezgode s tim što se može privremeno udaljiti samo radi pružanja pomoći povrijeđenim u saobraćajnoj nezgodi, ili ako mu je samom potrebna ljekarska pomoć. Zatim je dužan preduzeti sve što je u njegovoj moći da se otklone nove opasnosti koje mogu nastati na mjestu saobraćajne nezgode omogućiti normalno odvijanje saobraćaja i nastojati da se ne mijenja stanje na mjestu nezgode i sačuvaju postojeći tragovi pod uvjetom da preduzimanje tih mjera ne ugrožava sigurnost saobraćaja. Dužan je i obavijestiti najbližu policijsku stanicu o saobraćajnoj nezgodi i vratiti se na mjesto saobraćajne nezgode i sačekati dolazak službenog lica koje obavlja uviđaj. Lice koje se zatekne ili naiđe na mjesto saobraćajne nezgode u kojoj ima povrijeđenih, dužno je ukazati pomoć licima povrijeđenim u saobraćajnoj nezgodi – navodi se, između ostalog u Zakonu.

 

(FOTO) U Grabovici nastradao 62-godišnji Banjalučanin

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79