(VIDEO) Uposlenica Muzeja od krivotvorenih karata samo u jednom mjesecu Jasminu Meškoviću predala 10 hiljada maraka

Tužiteljica KS-a Bojana Jolović na današnjem ročištu za pritvor naglasila je da traži jednomjesečni pritvor za Jasmina Meškovića, predsjednika Saveza logoraša BiH i Suadu Nožić, direktoricu Muzeja zločina protiv čovječnosti i genocida iz razloga što postoji bojazan da bi boravkom na slobodi ometali istragu utjecajem na svjedoke i saučesnike, te da bi mogli ponoviti krivično djelo.

Mešković i Nožić i još četiri osobe su lišeni slobode u okviru akcije “Memori”, pod sumnjom da su izdavali duple karte i sebi ostavljali novac i to od juna 2017. godine.

Postupajuća tužiteljica detaljno je obrazložila razloge zbog kojih bi osumnjičenima trebalo odrediti pritvor, a između ostalog, spomenula je i to da je inicijalnu krivičnu prijavu podnio Meškovićev sin Mirza, piše Oslobođenje.

“On je ljetos dao izjavu na koji način je funkcionisala prodaja krivotvorenih karata”, navela je tužiteljica, te dodala da im je Mirza tada priznao da je u lošim porodičnim odnosima sa ocem.

Pročitajte SMS prepiske oca i sina Mešković: Ne bude li plate, tvoje ime je u FMUP-u!

Mirzine navode dalje su, tvrdi tužiteljica, potvrdili i uposlenici Muzeja koji su također privođeni, ali su u međuvremenu pušteni da se brane sa slobode.

Tužiteljica je izjavila da su neke od uposlenica (koje su radile za 450 KM) ispričale da su gotovo svakodnevno predavale značajne iznose od prodaje krivotvorenih karata Meškoviću i Nožić, a jedna je rekla čak da je jedan dio od plate, oko 100 KM, koji joj je lijegao na banku predavala Meškoviću. Pojedine uposlenice su, također, vodile evidencije o prodaji regularnih, ali i neregularnih karata.

– Ovo je početna faza istrage, a tokom pretresa je izuzeta obimna materijalna dokumentacija, a izuzet je i dio regularnih i krivotvorenih karata, naglasila je tužiteljica.

Dalje je kazala da još nije utvrđeno koliko je tačno neregularnih karata prodato, pa samim tim se trenutno ne zna ni pribavljena imovinska korist, naglasivši da je jedna uposlenica posvjedočila da je samo u jednom mjesecu Meškoviću od prodaje neregularnih karata predala 10 hiljada KM.

Advokat osumnjičenih Damir Alagić naglasio je da glavni informator, odnosno sin njegovog branjenika, ucjenjivao oca za 5.600 KM i tražio je dio kupljenog stana u Sarajevu. Za Mirzu Meškovića kaže da je on ustvari sve i organizovao, te da mu je stalo samo do novca, ali i ne do njegovih roditelja.

Na ročištu za pritvor također je spomenut i stan od 109 metara kvadratnih, a kao zvanični kupci spominju se upravo Mešković i Nožić. Za ovaj stan tužilaštvo je naglasilo da će biti predmet finansijske istrage.

Advokata smo pitali za pojašnjenje zbog čega se baš dvoje osumnjičenih pojavljuju kao kupci, a Alagić pojašnjava da je gospođa Mešković prebacivala novac mužu za kupovinu stana. Dalje tvrdi da su Nožić i Mešković sarađivali i računali su da “samostalno ne mogu kupiti taj stan, a da bi se taj stan mogao fino rentati i tako zaraditi”.

– To je bio razlog, tvrdi advokat.

Poslušajte šta je još izjavio:

Općinski sud u Sarajevu će u zakonskom roku donijeti odluku o pritvoru.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79