(VIDEO) UPRAVO: Policija spriječila silazak grupe od oko hiljadu migranata u Bihać

Kamp Lipa danas je zatvoren i zapaljen. U isto vrijeme, na vanrednoj sjednici Skupštine USK-a odbijen je zahtjev Ministarstva sigurnosti BiH o ponovnom otvaranju Bire do okončanja građevinskih radova u kampu Lipa.

Zatvaranjem Lipe, preko hiljadu migranata koji su boravili u tom kampu, ostalo je bez smještaja. Velika grupa njih krenula je večeras prema Bihaću, a tvrde da su im zaštitari i osoblje IOM-a rekli da krenu u pravcu Bire, da je kamp otvoren.

(VIDEO) Na Tik Toku se hvalio zapaljenjim šatorima u kampu Lipa

Nakon pregovora sa policijom koja ih je ubijedila da se okrenu u pravcu Lipe, nekoliko migranata odlazi do velike grupe da im to sopšti, ali umjesto da se okrenu, oni preko livada kreću u pravcu Bihaća.

Tada prema ovoj lokaciji kreću specijalne snage MUP-a USK-a koje su se nalazile kod ulaza u Nacionalni park na Gorjevcu.

Zajedničkim snagama nakon 20-tak minuta uspjeli su sve migrante vratiti blizu ceste i uputiti prema Lipi.

Neslužbeno, svi stambeni kontejneri iz Bire sutra bi trebali biti prebačeni na Lipu, te bi se gore ponovo trebao uspostaviti kamp.

Pred policijom je teška noć. Čuvaju sve prilaze gradu. Policijske patrole nalaze se i na Ripačkom klancu i u Ripču kod Lohovskog mosta. Blokiran je i alternativni pravac kroz Golubić prenosi USKInfo.

I naša ekipa dežura, te će vam donositi najnovije informacije, kao i uvijek. Pratite nas.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79