(VIDEO) Uprkos negodovanjima: U Višegradu obilježen Dan ruskih dobrovoljaca

U Višegradu je danas obilježen Dan ruskih dobrovoljaca. Kod Spomenika poginulim ruskim dobrovoljcima na vojničkom groblju Megdan, služen je parastos i položeno cvijeće.

Poginulim ruskim dobrovoljcima u Višegradu je 2011. godine podignut spomenik.

Dan ruskih dovrovoljaca obilježava se svake godine 12. aprila na dan kada su 1993. godine kod Višegrada poginula tri ruska vojnika, a više ih je ranjeno.

Riječ je o vojnicima iz Ruske Federacije koji su se na širem području tog grada borili na strani Vojske Republike Srpske tokom rata u BiH od 1992. do 1995. godine.

Podsjetimo da je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine formiralo predmet na osnovu prijave udruženja “Žena žrtva rata”, a povodom najave obilježavanja Dana ruskih dobrovoljaca.

Tužilaštvo BiH formiralo predmet o obilježavanju Dana ruskih dobrovoljaca

U dopisu upućenom Tužilaštvu BiH udruženje “Žena žrtva rata” traži da se hitno zaustavi i zabrani “okupljanje i veličanje ratnih zločinaca koji vrijeđaju preživjele žrtve članove porodica ubijenih, prognanike i povratnike”.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je u subotu, 10. aprila da ne vidi nijedan razlog zbog kojeg je Tužilaštvo BiH formiralo predmet.

Dodik o okupljanju ruskih dobrovoljaca: I mi ne možemo da gledamo mudžahedine

Iz Stranke demokratske akcije (SDA) u nedjelju su pozvali na zabranu održavanja ovog skupa “zbog krivičnog djela izazivanje nacionalne, rasne, vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti”.

“S obzirom na to da postoje brojni dokazi da su ruski dobrovoljci počinili niz ratnih zločina na području Višegrada, Tužilaštvo BiH mora, uz angažman SIPA-e, privesti na saslušanje sve ruske državljane koji se evetualno pojave u Višegradu”, naveli su iz SDA.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79