(VIDEO) Uprkos negodovanju Teočana: Na Sniježnici organizovano plivanje za časni krst

Na jezeru Sniježnica danas je organizirano plivanje za krst, potvrdio je za Faktor jedan od organizatora ove manifestacije.

Bit će plivanje u jezeru, a onda je planiran nastavak manifestacije ispred crkve u Priboju – rekao je Ljubiša Tošić, odbornik u Skupštini općine Lopare i jedan od organizatora.

Policija je odobrila, dodaje on, a dogovoreno je da sve bude “po propisu” bez ikakvih provokacija.

Bijeljinac Stefan Đokić pobjednik je plivanja za Časni krst, koje je povodom Bogojavljenja organizovano u Loparama, na jezeru Sniježnica.

Bijeljinac je imao jaku konkurenciju, koju je činilo čak 60 učesnika.

Mladom Bijeljincu je ovo drugo učešće u takmičenju, a izjavio je da je srećan što je pobijedio, s tim što, kako je rekao, ovo nije samo njegova pobjeda, već pobjeda svih, jer se tradicija i običaji moraju čuvati.

Zlatnik za pobjednika obezbijedilo je Udruženje Majevičana u Švajcarskoj, čiji predsjednik Stojan Stevanović ističe da je dijaspora uvijek uz svoj narod.

“Tu smo uvijek da, pored ovakvih manifestacija, pomognemo i privredu, a tu smo i u službi čuvanja tradicije”, rekao je Stevanović.

Rado Savić, načelnik opštine Lopare, rekao je da je manifestacija poput ove u službi baštinjenja mira i tolerancije.

Podsjećamo, neformalna grupa građana u Teočaku je, prošle sedmice, organizirala potpisivanje peticije protiv održavanja manifestacije plivanja za časni krst na jezeru Sniježnica. Oni su, između ostalog, naveli da je prošle godine razvučena zastava od 33 metra, trobojka, na prostoru Federacije Bosne i Hercegovine, a prisutni su pjevali pjesme koje simbolizuju stradanje.

Današnju manifestaciju pratilo je jako policijsko obezbjeđenje, zbog ranijih najava da će biti održan protest, odnosno da će biti spriječeno plivanje za Časni krst.

Bijeljinac prvi doplivao do Časnog krsta u Priboju (DZemat)

Bijeljinac Stefan Đokić pobjednik je plivanja za Časni…

Posted by Priboj Majevicki on Wednesday, 19 January 2022

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79