(VIDEO) Ustavni sud BiH naložio rasvjetljavanje ubojstva Joze Leutara

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je usvojio žalbu Ivice Leutara, sina nekadašnjega doministra unutarnjih poslova Federacije BiH Joze Leutara. Naime, Ivica Leutar je u ožujku prošle godine podnio apelaciju Ustavnome sudu BiH zbog nedjelotvornosti istrage u slučaju atentata u kojemu je 1999. godine poginuo njegov otac.

Uz napomenu da istraga o smrti Joze Leutara nije završena ni nakon 22 godine, Ustavni sud je zaključio da postoji povreda prava na život zbog propusta javne vlasti da postupi sukladno zahtjevu ažurnosti i razumne djelotvornosti, odnosno djelotvornosti u provođenju istrage.

Ovo je tračak nade za obitelj koja 22 godine čeka pravdu. Nada Dalipagić, odvjetnica obitelji Leutar, ne krije zadovoljstvo jer bi se slučaj konačno mogao pokrenuti s mrtve točke. Ovo je i prilika, kaže, da se vati dostojanstvo i poljuljano povjerenje u u pravosuđe naše zemlje. Ustavni je sud Tužiteljstvu BiH dao rok od šest mjeseci, a Tužiteljstvu Kantona Sarajevo tri mjeseca da ih iz izvjeste što se uradilo u premetu Leutar.

„Ustavni sud odredio je rokove u kojima se mora postupati, a znate da je nepostupanje po odlukama Ustavnog suda, koji je najveći autoritet, kazneno djelo. Zaista sada imam jedan pozitivan stav prema ovom. Nadam se konačno da će istraga krenuti pravim smjerom“, kaže Dalipagić.

Predmet Leutar godinama se „šetao“ između Tužiteljstva BiH i Tužiteljstva Kantona Sarajevo. Njegova obitelj nije mogla doznati čak ni ime predmetnog tužitelja. Novinar Zoran Krešić ne vjeruje da će ovaj sluičaj dobiti završnicu jer, kaže, atentat nosi pečat države i obavještajnih službi, te je zato istraga i vođena u krivom smjeru.

„Od detalja da je nestao geler iz glave Joze Lutara od kojega je preminuo do detalja koji se tiču svjedočenja lažnog svjedoka Merima Galijatovića, čovjeka koji je uzeo pola milijuna maraka da bi lažno svjedočio uz pokroviteljstvo države.

Treba pitati one koji koji su mu dali novac i samog njega tko mu je dao novac da lažno svjedoči“, ističe Krešić.

Atentat na Jozu Leutara izvršen je 16. ožujka 1999.godine. Eksplozivna naprava je postavljena ispod njegova vozila, a od posljedica ranjavanja preminuo je 12 dana kasnije. U jedinom sudbenom procesu šestorica Hrvata, među kojima je bio i Leutarov vozač također ozlijeđen u eksploziji, oslobođeni su zbog nedostatka dokaza.

Ovaj slučaj prate brojne kontroverze,a njegovo razrješenje, smatra se, otkrilo bi nalogodavce i izvršitelje i nekih drugih ubojstava u našoj zemlji piše Federalna

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79