(VIDEO) Vakcine iz Kine niko iz vlasti nije htio

Vlada Federacije BiH u četvrtak je donijela je odluku o nabavci 350.000 ruskih vakcina Sputnjik V protiv Covid-19. Odabrane su dvije kompanije – MGM Farm iz Kaknja i Krajinagroup iz Banje Luke.

Direktor i suvlasnik MGM Farma Mensur Mušija kaže nam da je vrijeme isporuke bilo ključan faktor.

ISTE CIJENE, ALI…

– MGM je izabran kao jedan od dva dobavljača. Cjenovno su sve ponude iste, samo je razlika u vremenu isporuke. Vrijeme i jeste bitno, ljudski životi su u pitanju. Važno je da što prije to uradimo. Potrudićemo se da ispoštujemo ono što je dogovoreno, što će biti u ugovoru, da obezbijedimo vakcine u tom roku, ističe Mušija.

Na pitanje da li vjeruje da bi se u dogledno vrijeme mogla nabaviti vakcina protiv Covid-19 koja bi mogla prodavati komercijalno za građane, odgovorio je odrično.

– Vakcina ne može ići komercijalno. Mi smo čekali za kinesku vakcinu mjesec da nam se neko obrati, da možemo nabaviti tu vakcinu za državu BiH. Međutim, niko nam nije potpisao tu saglasnost. Ove vakcine se isključivo mogu nabaviti za državu, govori Mušija.

Stiglo je novih 5.000 doza iz Srbije i nalaze se na putu za Mostar, potvrđeno nam je iz ZZJZ-a FBiH

Krajinagroup smo kontaktirali u više navrata, međutim, na naše upite nismo dobili odgovore, uz objašnjenje da je osoba zadužena za proces nabavke vakcina za FBiH konstantno na terenu.

U petak je održana i hitna telefonska sjednica Vlade FBiH, koja je odlučila preraspodijeliti 12 miliona KM predviđenih za nabavku vakcina protiv Covid-19, odnosno dati ih Zavodu za finaliziranje ugovora.

Medicinski radnici iz FBiH vakcinišu se doniranim vakcinama od Republike Srbije, a novih 5.000 doza stiglo je u petak, kada je počelo i vakcinisanje uposlenih u JU Dom zdravlja Zenica.

Dom zdravlja Zenica dobio je 90 doza vakcina protiv Covid-19 i one će biti aplicirane zdravstvenim radnicima koji su najviše izloženi riziku od infekcije Covid-19. Tokom petka će biti dato 80 doza, a preostalih deset naredne sedmice. Provodi se prva faza imunizacije u kojoj će biti prvo vakcinisani zdravstveni radnici i osobe koje su smještene u staračkim domovima i Ruhami. U drugoj fazi će biti vakcinisani građani, kaže Mersija Kasumović, direktorica DZ-a Zenica, i dodaje da je pozitivno iznenađena odazivom zdravstvenih radnika.

I 30 zaposlenika UKC-a Tuzla primilo je donirane vakcine. Prvi krug imunizacija odvijat će se narednih desetak dana, a ukupno je predviđeno vakcinisanje 400 zaposlenika.
Savjet ministara BiH je na vanrednoj telefonskoj sjednici prihvatio donaciju kojom je Republika Srbija obezbijedila za potrebe FBiH još 15.000 doza vakcina Covishield, proizvođača Serum Institute of India.

– Prijedlogom aneksa Sporazuma o donaciji vakcina između Vlade Republike Srbije i Savjeta ministara BiH, Republika Srbija se obavezuje da će donaciju od 5.000 doza za potrebe Federacije BiH predati u roku od pet dana od dana potpisivanja Aneksa, dok će primopredaja od 10.000 preostalih doza biti realizovana u vremenu predviđenom za revakcinaciju, navodi se u saopštenju VMBiH.

POSLA ZA PRAVOSUĐE

​Iako je ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković najavila da će prve doze vakcina naručene kroz Covax sistem u BiH stići 23. marta, iz MCP-a BiH tu informaciju nisu potvrdili.

Ministarstvo civilnih poslova u ovom trenutku nema zvaničnu potvrdu informacija iz izjave ministrice Turković, poručili su.

​Savez antifašista i boraca NOR-a BiH uputio je dopis u kojem pita ko je kriv za ugrožavanje života građana BiH zbog nenabavljanja vakcina protiv Covid-19.

– Insistiramo na hitnom procesuiranju odgovornih za ugrožavanje života stanovništva, te brojne smrtne slučajeve, kao rezultat nedjelovanja, pišu iz SABNOR-a BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79