(VIDEO) Veliki skup u Bužimu. Obilježena 29. godišnjica akcije “Munja 93”

Snimci uniformisanih ljudi sa zelenim bertakama, zastavama Armije RBiH, koji uzvikuju “Allahu ekber”, a pojavili su se na društvenim mrežama nastali su u Bužimu.

U Bužimu su danas slavili 29. godišnjicu vojne akcije “Munja 93” koju je izvela tadašnja bužimska brigada.

Veliki broj mladih vidi se na snimcima na kojima marširaju osobe u uniformama sa ratnim zastavama Armije RBiH uzvikujući “Allahu ekber”. Neki od učesnika imaju i maske na licima.

Snimci su objavljeni na “Facebook” stranici Udruženja “Nanićevi Bužimljani”, a među prisutnima ima dosta djece.

U komentarima na toj stranici daju im veliku podršku, a na jednom od snimaka u pozadini je pjesma o “505. Bužimskoj muslimanskoj brigadi” za koju navode da “u boj kreće, sve do Drine ona stati neće”.

Zelene Beretke: Za 24 sata, dobili smo preko 15.000 upita za prijavu

Zelene beretke primaju nove članove

U Bužimu je danas obilježena godišnjica jedne od najslavnijih i najsjajnijih pobjeda Armije Republike BiH, bitke “Munja 93”.

Prisutni pripadnici 505. viteške brigade prisjetili su se kako su vitezovi tog 11. januara 1993. godine, u dobro isplaniranoj i vođenoj akciji, ušli iza linija agresorske vojske te stvorili pomutnju u njihovim redovima. Oslobođeno je dosta teritorije te zarobljeno dosta tehnike i naoružanja. Zbog toga se u znak sjećanja na poginule branioce svakoga 11. januara okupe preživjeli kako bi odali počast poginulima za slobodu.

Bitka “Munja 93” po opsegu, umijeću, hrabrosti, sistemu rukovođenja i komandovanja i realizaciji umnogome je opredijelila karakter borbe i 105. kasnije 505. bužimskoj udarnoj brigadi donijela prepoznatljiv imidž, po kojem je u daljim bitkama postala jedna od najpoznatijih brigada Armije RBiH.

U bitki su oslobođeni značajni strateški položaji, koji do kraja rata nisu više bili pomjerani, a u borbama život je izgubilo 17 pripadnika 505. viteške bužimske brigade.

Prisutni na obilježavanju ove godišnjice položili su cvijeće i proučili Fatihu na turbetu generala Izeta Nanića i šehida 505. viteške brigade. Delegacije su obišle mjesto na kojem se vodila ova bitka, a kod spomen-obilježja na Kedića glavici održan je sat historije.

U okviru obilježavanja godišnjice pobjede, u kabinetu načelnika Općine Agana Bunića danas je potpisan ugovor sa izvođačem radova o rekonstrukciji turbeta generala Izeta Nanića i šehida 505. viteške brigade.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79