(VIDEO) Više od tri decenije se čeka na prvi krematorij u BiH: Gradnja na Vlakovu je napokon počela i – stala!

Više od tri decenije se govorilo o gradnji prvog krematorija i komemorativnog centra u BiH na gradskom groblju Vlakovo u Sarajevu.

Tražili su se sredstva, elaborati, studije, pripremala tehnička dokumentacija jer je Sarajevu trebao krematorij zbog građana koji su kremiranje članova porodica i prijatelja morali obavljati u Hrvatskoj i Srbiji i za to plaćati nekoliko hiljada maraka. Kada su konačno prošle godine počeli pripremni radovi, raščišćavanje terena i kada je osigurano 2,5 miliona KM, pozitivnih reakcija nije nedostajalo. Međutim, kako sada stvari stoje, oduševljenje je splasnulo, a gradilište na Vlakovu zatvoreno. Pedesetak građana koji žive u Ulici Vlakovo ogorčeno je jer se krematorij gradi blizu njihovih kuća, a što nije planirano prvobitnim nacrtom.

Sredina groblja

– Mi nemamo ništa protiv gradnje krematorija, ali ne želimo da nam doslovno bude pred kućom. Rečeno je da će se graditi na sredini groblja Vlakovo, ali u praksi to nije tako. Osim toga, gradnja je nelegalna jer KJKP Pokop nema okolišnu dozvolu, ali su mimo nje dobili urbanističku suglasnost, što je protivzakonito.

Javnu raspravu su bili zakazali 1. juna u 12 sati, kada je većina građana radila i nije mogla doći i iznijeti primjedbe. Mi smo o svim ovim nepravilnostima obavijestili inspekciju i policiju. Građevinska inspekcija je reagovala i zaustavila gradnju, a KJKP Pokop je naloženo da građanima omogući novu javnu raspravu, odnosno da im do 23. oktobra pošaljemo primjedbe i žalbe, kaže Alisa Mehmedspahić, jedna od stanarki u Ulici Vlakovo.

Građani tvrde i da im je rečeno da će najbliži stambeni objekat u odnosu na lokaciju krematorija biti udaljen 125 metara zračne linije, što, kako navode, nije tačno jer on je udaljen 86 metara.

– Tu je uticaj na mentalno zdravlje stanovništva i radnika jer će biti izloženi raznim neugodnim mirisima, poput spaljenog ljudskog tijela. Lokacija krematorija se nalazi na ulazu u gradsko groblje Vlakovo, gdje svaki posjetitelj mora proći pored krematorija, kao i u vrijeme dženaze ili sahrane stajati i udisati neugodne mirise i štetne ispušne plinove. Niko ne želi živjeti u blizini gdje se spaljuju ljudski leševi, a o opasnosti od širenja štetnih materija da ne govorimo, napominje Mehmedspahić. Ona kaže da je neminovno da će doći do širenja zaraze jer kompleks koji se gradi na glavnom je ulazu kroz koji prolazi po nekoliko hiljada ljudi dnevno.

Interesi

– Tu je i eksplozivni spremnik TNT koji će ostati godinama, jer ne postoji instalacija za naselje Vlakovo, niti je u planu izgradnja, što znači da postoji opasnost da eksplodira, istakla je Mehmedspahić. U KJKP Pokop negiraju optužbe građana. Asmir Hodžić, izvršni direktor KJKP Pokop, kaže da je gradnja usklađena s direktivama EU.

– Dakle, zagađenja nema. Na osnovu toga nema potrebe ni za okolišnom dozvolom. U pitanju su nečiji interesi i lokalno stanovništvo je zloupotrijebljeno. Krematorij će biti korišten samo za humana spaljivanja i tu je kraj priče, kaže Hodžić.

Pogledajte prilog O kanala:

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79