(VIDEO) Vožnjom od 30km/h blokirao vozača kamiona: Zašto ovo radi?

Redakciji portala Crna-Hronika poslali ste video snimak vozača BMW-a koji je svojom vožnjom ugrozio ostale sudionike u saobraćaja.

Na video snimku, jasno i precizno se vidi kako vozač automobila marke BMW 3 cabrio, svojim vozilom blokira neometan prolaz i preticanje vozača kamiona, a sve prekršaje uzrokuje svojom nesavjesnom vožnjom od 30km/h. Zašto ovo radi?

Lokacija – Sarajevo.

Prema Zakonu o osnovama sigurnosti prometa na cestama u BiH, vozač ne smije smanjiti brzinu kretanja vozila do te mjere da njegovo vozilo predstavlja smetnju normalnom odvijanju saobraćaja.

Kazna za ovaj prekršaj iznosi 30 KM, ali u slučaju da je ovim prekršajem izazvana ili prouzrokovana saobraćajna nesreća, počinioc će se kazniti novčanom kaznom u iznosu od 50 do 150 KM te će se vozaču odrediti jedan kazneni bod, propisano je zakonom.

Vozače u BiH kažnjavaju i zbog prespore vožnje, kazne od 30 pa do 150 KM

Na autocestama u Bosni i Hercegovini je zakonom propisana najveća dopuštena brzina od 130 km/h.

Strožija ograničenja brzine vrijede za sljedeća vozila:

100 km na sat – za autobuse
80 km na sat – za autobuse s lakom prikolicom, kao i za teretna motorna vozila čija je najveća dozvoljena masa veća od 3500 kg a manja od 7500 kg
80 km na sat – za motorna vozila koja vuku prikolicu za stanovanje (karavan) ili laku prikolicu
70 km na sat – za autobuse kada se obavlja organizovani prevoz djece, za zglobne autobuse bez mjesta za stajanje, za teretna motorna vozila čija je najveća dozvoljena masa veća od 7500 kg i za teretna motorna vozila s priključnim vozilom

Kada upravljaju motornim vozilima, vozači navedenih vozila su dužni da se pridržavaju propisanih brzina i na cesti na kojoj je postavljenim saobraćajnim znakom dozvoljena veća brzina.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79