(VIDEO) Vrbas vapi za čistoćom, Banjaluka ostaje bez svoje rijeke

No, i pored činjenice da nadležne decenijama nije briga što se uništava jedna od najlepših rijeka u Krajini, postoje entuzijasti koji se nadaju da će neko uspjeti riješiti ovaj problem.

On je izazovan, ali rješenja naravno ima i dovoljno ih je ako ništa drugo, kopirati iz regiona, pa bi Vrbas ponovo bio mjesto okupljanja porodica.

Godine trovanja Vrbasa udaljile su Banjalučane od njihove rijeke koja sada nalikuje na ogromnu kanalizaciju, iako se svakih nekoliko godina dušebrižnici pozivaju da je Banjaluka grad zelenila, te kako se treba razvijati turizam.

Međutim, problem je razvijati turizam kada vam rijekom u najužoj gradskoj zoni prolazi kanalizacija.

Crveni alarm upaljen je odavno, a stiče se utisak da nikoga od nadležnih nije preterano briga da se ovaj problem u najvećem gradu u Republici Srpskoj reši, kako bi generacije koje dolaze imale čistiju rijeku.

Nikola Stanković direktor Kajak kanu kluba „Vrbas“, jedan je od rijetkih koji ne gubi nadu. Stankovićeve riječi pogađaju u dušu, barem one koji su se rodili i žive u Banjaluci i znaju šta je Vrbas bio nekada, a šta je ova rijeka postala danas.

Foto: KK Vrbas
Foto: KK Vrbas

Možda je odnos prema Vrbasu oličenje odnosa prema stanovnicima ovog grada.

Stanković je u razgovoru za Srpskainfo po ko zna koji put upozorio na tešku situaciju kada su pitanju otpadne vode koje se slijevaju direktno u Vrbas. U Vrbas tako dnevno ulaze hektolitri onoga što pustimo u wc šolju.

Ljudi poput Stanovića su nada da ipak u crnilu ima i ona svijetla tačka.

Stanković je u nekoliko navrata ponovio da ga politika ne interesuje ni najmanje, već isključivo Vrbas i Banjaluka.

– Narod i ne zna koliko je Vrbas prljav, uništen, a sve bi se moglo promijeniti kada bi javnost izvršila pritisak da se stanje promjeni. Postoji milion načina da se stanje popravi, bitna je samo volja- istakao je Stanković.

Podsjetio je da je proteklih godina u više navrata apelovao na ovaj problem, bio je na sastancima, ali uzalud.

Foto: KK Vrbas
Foto: KK Vrbas

Konačno objašnjenje je da bi projekat izgradnje kolektora bio preskup.

Stanković ipak, tvrdi da ukoliko bi postojala volja nadležnih da bi se problem kanalizacije koja završava u rijeci mogao riješiti.

O tome koliko je Vrbas zagađen, javnost ima priliku vidjeti kada nadležni zakače table sa natpisima na poznatim gradskim kupalištima.

– Svake godine svjedoci smo da se ističu natpisi kako voda nije za kupanje. Ove godine to nisu uradili, ne znam zbog čega. Gradska zona Vrbasa je u potpunosti pretvorena u kanalizaciju. Dovoljno je reći da imamo sedam- osam velikih kanalizacionih odvoda koji ulaze u rijeku, a o onim manjim da i ne pričamo- izjavio je Stanković.

Dodaje kako se kajakaši direktno susreći sa ovim problemom.

Posebno je teško kada nivo Vrbasa bude niži, jer je tada koncentracija otpada mnogo veća. Govorio sam nadležnima da je dovoljno da obiđu svaku onu lokaciju sa razglednice Banjaluke i da će im biti jasno o čemu govorim- zaključio je Stanković za Srpskainfo

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79