(VIDEO) Vulin: Između Srba ne može i ne treba da bude granica. Ko želi rat, u kući mu bio!

(VIDEO) Vulin: Između Srba ne može i ne treba da bude granica. Ko želi rat, u kući mu bio!


Vježba “Sistem 2021” održava se širom Srbije, sa 8.000 učesnika na više od 50 lokacija, a jedan dio vježbe održan je i u Zvorniku.

Na obali rijeke Drine između Loznice i Malog Zvornika danas je održana operativno-taktička vježba zaštite i spasavanja “Sistem 2021” u kojoj je učestvovalo i 50 pripadnika Uprave civilne zaštite Republike Srpske sa osam čamaca.

Vježbi su prisustvovali predsjednik Vlade bh. entiteta RS Radovan Višković, ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač i direktor Policije RS Siniša Kostrešević, a iz Srbije ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.

“Zahvaljujem se što je današnjom vježbom pokazanao da između Srba ne može i ne treba da bude granica i da smo posebno tu jedni za druge, kad god treba i gdje god treba. Vježbu ocjenjujem sa vrlo dobro. Zahvaljujem se svima i vježba je završena“, rekao je Vulin danas u Zvorniku.

Kako je navedeno, riječ je o najvećoj vježbi u posljednjih 30 godina sa 8.000 učesnika.

Osim Specijalizovane jedinice spasavanja na vodi, pripadnici Republičke uprave civilne zaštite učestvuju sa logističkim i dron timom.

Današnja vježba kod Loznice na Drini je pokazala prekograničnu saradnju u zajedničkoj akciji spašavanja u vodi i sa obale u kome su učestvovali pripadnici sektora za vanredne situacije, MIP-a, Žandarmerije, helikopterske jedinice MUP-a, Crvenog krsta Srbije i Republike Srpske kao i Uprave za civilnu zaštitu RS uz sadejstvo Ruskog humanitarnog centra u Nišu, javio je RTS.

Navedeno je da je vježba prikazala spremnost svih službi u situaciji poplava na Drini i da evakuišu stanovništvo sa jedne na drugu obalu ali i da spase ljude koji su se našli zarobljeni u bujici.

Tom prilikom korišteni su i motorni čamci, helikopteri kao i bespilotne letjelice.

Vremenski uslovi u Loznici tokom vježbe bili su slični onim prilikom elementarnih nepogoda što je izvođenje vježbe učinilo još realnijom.

Vulin je komentirao i izjavu političkog analitičara Nedžada Ahatovića da je današnja vježba MUP-ova RS i Srbije na Drini “priprema civilnih struktura za rat”. “Ko rat želi, u kući mu bio”, poručio je Vulin.

“Ako je zemljotres priprema za rat – onda je to rat s nekim čudnim silama. Ako je evakucija u toku poplava priprema za rat – onda je to rat sa Drinom. ako je požar priprema za rat – onda je to rat s vatrom.Da se ne šalimo, više je mučno slušati takve glupe komentare i priče. Srbija ima pravi da se pripremi, ima obavezu. Svaka lokalna samouprava ima obavezu da bude spremna da zaštiti svoje građane. Ovo je priprema da se zaštitmo od bilo kakvih elementarnih nepogoda ili katastrofa koje mogu da se dogode”, rekao je Vulin odgovrajući na pitanje reportera N1.

Istakao je kako je vježba u skladu sa zakonom i poručio dase pomoć Srbije može očekivati u bilo kojim uslovima.

“Podsjetit ću vas kako se pričalo o tome da su vakcine napad Vučića na BiH. Što ne kažu to onima koji su se vakcinisali i koji su sada zdravi. Nisam primijetio da su ti analitičari rekli nešto kada je Srbija pustila gas jer je BiH ostala bez sanbdijevanja. Da taj gas slučajno ne pravi razliku između srpskih i muslimanskij kuća? Nisam primijetio da kada je naše pravosuđe ponudilo bosanskom sve optužnice za ratne zločine. Niko se nije javio i rekao hvala, to je znak povjerenja”, rekao je Vulin.

Civilna zaštita RS-a održava vježbe sa Srbijom dok građani spašavaju imovinu od poplava

Naglasio je kako je ovo “vježba države Srbije za bilo kakve elementarne katastrofe da odgovore i zaštite svoje građane.

“Ko rat želi u kući mu bio. I oni koj i o ratu stalno pričaju, imaju nekih čudnih potreba i želja za ratnim sukobima. Ovo je najbolji dokaz da se Srbija sprema za mir, a i u miru imate elementarne katastrofe i morate biti spremni da reagujete”, zaključio je Vulin.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija