(VIDEO) Zabrinjavajuće stanje: Kod Tomislavgrada gori i ono što se činilo da je obranjeno

Premda su gasitelji u Tomislavgradu danas u prijepodnevnim satima bili uvjereni da će se s požarima moći sami izboriti te kazali kako bez prijeke potrebe neće tražiti pomoć kanadera – do toga je, ipak, došlo.

Vatra se potpomognuta vjetrom iznova aktivirala na više lokacija te se uz nove opožarene površine branilo i ono što se činilo da je jučer obranjeno.

Stupovi dima vidljivi su već izdaleka.

„Ekipe su na terenu, rade. Dobio je svako svoj zadatak. Izoliraju se prostori kontra požarima, neki se prostori koji mogu gase, a koji ne mogu – ocjenjuje se koji je najbolji način da se to zaustavi. Ovdje kiša, ljudi kažu, nije tri mjeseca pala. To je suho kao barut, samo jedan opušak može izazvati velike posljedice“, kaže Mate Jurčević, zapovjednik PVP Tomislavgrad.

Požarna linija dulja je od 30 kilometara. Dobrići se i danas bore s vatrenom stihijom premda su mislili da je jučer sve gotovo.

„Sinoć smo gasili do dva sata i navodno da su ugasili to. Jutros kad smo se digli, opet je vatra bila“, objašnjava Blaž Drmić, mještanin Dobrića.

Njegov susjed Ivan Drmić priča kako je ukućane, a među njima troje unučadi, spremio da idu za Hercegovinu, gdje ne gori.

U Koritima je na trenutke bilo više nego opasno, a neiskusni gasitelji reagiraju instinktivno. Šesnaestogodišnji Antonio Mamić bukvalno je izvukao vozilo iz vatre: „Ne znam… Jednostavno je pukao velik plamen, nisam ima druge nego ili pustiti da izgori ili spasiti. Imao sam viška adrenalina, tako da sam uspio“.

A to je ono što ne treba raditi. Prioritet su ljudski životi i kuće. U poslijepodnevnim satima u pomoć gasiteljima stigla su i dva kanadera iz susjedne Hrvatske.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79