(VIDEO) Zbog tečnog amonijaka evakuišu CIJELO SELO od 400 ljudi, opasnost u krugu od dva kilometra

Drama na pruzi Niš – Zaječar se nastavlja, svi meštani sela Jasenovik kod Niša, moraju biti evakuisani zbog pretakanja amonijaka iz prevrnutih cisterni.

Bratimir Vasiljević, predsednik opštine Pantelej, najavio je da će biti evakuisano oko 400 meštana sela Jasenovik, a za sve one koji nemaju kod koga da provedu naredna dva dana, u periodu 8 – 17 časova, obezbeđen je kolektivni smeštaj.

– Procena je da će oko 100 meštana biti zbrinuto u kolektivnom smeštaju u sportskoh hali OŠ “Mika Antić” u Nišu, dok će većina meštana biti kod rođaka ili u svojim stanovima u Nišu. U hali će biti vršena selekcija, tako da će svi oni koji ne mogu da sede, već imaju potrebu da leže, biti smešteni u prihvatilištu gerontološkog centra. Opština je obezdebila hranu, piće i prevoz za sve građane koji će biti evakuisani – rekao je Vasiljević.

Ekipe opštinara sa predstavnicima mesne zajednice obilaze selo i popisuju stanovnike, jer počev od sutra od 8 pa sve do 17 u selu ne sme ostati nijedan čovek. U to vreme će se vršiti pretakanje amonijaka.

Prema rečima nadležnih, opasnost od tečnog amonijaka postoji u krugu od dva kilometra, a noću čak i do četiri kilometra. Stručne službe će sutra podići prevrnute vagone i nadamo se da će sve proći u najboljem redu, ali za svaki slučaj, svi moraju biti evakuisani. Prema dosadašnjim zaključcima štaba za vanredne situacije, životinje neće biti evakuisane, ali videćemo kakva će biti odluka posle današnjeg satanka u 14 sati – dodao je Vasiljević.

Radnici železnice menjaju oštećene pragove zbog kojih je i došlo iskakanja vagona i prevrtanja cisterno sa opasnom materijom.

Da podsetimo, do prevrtanja dve od 14 cisterni iz vozne kompozicije koja je prevozila ovu opasnu materiju, došlo je u subotu oko 22.35 časova na oko kilometer od sela koje se nalazi na sredokraći deonice između Niša i Svrljiga.

VIDEO

(Blic)
foto: Branko Janačković/RAS Srbija

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79