(VIDEO) Živi od poljoprivrede, nema vodu ni struju

Goran Jovičić vratio se prije skoro dvadeset godina iz Slovenije u rodno selo Očijevo kod Bihaća.

Ovaj povratnik živi od poljoprivrede, ali nema vodu ni struju, kao i još četrdesetak domaćinstava Očijeva. Mnogi predstavnici vlasti obilazili su Očijevo i obećavali struju, ali niko nije ispunio obećano, tvrde mještani. Selo je prije nekoliko godina putem donacija evropskih zemalja dobilo solarne panele, ali paneli ne mogu odgovoriti osnovnim potrebama mještana.

Jovičić se vratio sa željom da dočeka starost u rodnom selu. Sav zarađeni novac tokom života u inostranstvu uložio je u farmu domaćih životinja: «To što sam zaradio – uložio sam ovdje i ne kajem se i mislim da kad bih imao još novca, da bi uložio još toliko ovdje».

Država u koju ulaže ga je zaboravila, Goran kaže da nema struju niti vodu, a solarni paneli koje je dobio preko donacija evropskih zemlja ne mogu odgovoriti potrebama ni običnog domaćinstva.

«Danas je, evo, malo više oblačan dan, nema ni sijalica, a kamoli da ima firžider, televizija ili nešto drugo. Ja se nadam da ćemo mi jednog dana da dobijemo električnu energiju i da ne živimo više u mraku», priča on.

U mraku i nadi da će ih svjetlo jednog dana obasjati živi još četrdesetak domaćinstava u Očijevu. U ovoj teškoj situaciji Goran i njegove komšije ipak nađu načina da se zabave. Branku Vujičiću je slava. Sprema se, kaže, da mu dođu gosti.

Brojna delegatska pitanja bila su postavljena nadležnim institucijama zbog situacije u Očijevu, tvrdi Mladen Lonić, delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH: «Mi nikad nismo dobili neki odgovor osim da je malo povratnika, da nema tu financijske koristi isplativnosti. Međutim, nema veze ako ima deset kuća ili pet kuća – treba ljudima dati struju».

Apsurdno je država koja zagovara povratak u isto vrijeme onemogućava povratnicima život dostojan čovjeka. Po svemu sudeći, ostaje neizvjesno do kada će mještani Očijeva živjeti u mraku prenosi Federalna.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79