(VIDEO) Život raseljenih porodica u kolektivnim naseljima u Živinicama: “Živimo maltene u štalama”

Na 25. godišnjicu Dejtonskog sporazuma, na području Tuzlanskog kantona je na hiljade raseljenih osoba koje se nisu vratile u prijeratna mjesta stanovanja. Razloga je mnogo. Neki su kupili kuće ovdje, drugi su kod rodbine, treći i najmanje sretni žive u kolektivnim naseljima.

Vahidin Mujagić posjetio je naselje Karaula u Živinicama, gdje živi tridesetak porodica iz Podrinja, zajedno sa socijalnim slučajevima iz Živinica, kojima je grad ovdje obezbijedio smještaj jer drugog nemaju.

Šahza Sulejmanović dvadeset godina živi u kolektivnim naseljima. U Karaulu je doselila prije 12 godina. Nezadovoljna je uslovima života ovdje, po onome što smo vidjeli opravdano.

– Dvanaesta godina je nastala kako mi je na Ciljugama tamo izgorjela kuća. Bila kod prije, zapalili kuću dušmani, ovamo prešla i eto. Nit’ nas ko obilazi, nit’ ima doktora. Zatvori se u kuću i umri, šta ja mogu, kaže Šahza.

U dva kolektivna naselja na području grada Živinice živi stotinjak porodica iz Podrinja. Najviše ih je iz Srebrenice, Bratunca i Vlasenice. Kuće građene od 1992. pa do 1995. godine nisu odolile zubu vremena, pa ih je većina neuslovna za život.

– Maltene živimo u štalama, nema ni kupatila. Najgore je kad zima dođe, nemaš se gdje okupat, ni bojlera ni ništa, kaže Almedina Ibrahimović, stanovnica naselja Karaula.

Grad Živinice u planu ima zatvaranje kolektivnih centara do kraja 2022. godine. Trenutno se radi projektna dokumentacija za dvije zgrade u koje će biti smještena sva raseljena lica koja žive na području ovog grada.

– Grad Živinice je u ovoj godini uspio da uđe u projekat stambenog zbrinjavanja CEB 2, zatvaranje kolektivnih naselja, tako da ćemo uraditi 120 stambenih jedinica, i sva ona raseljena lica koja nemaju mogućnost da se vrate na prijeratno ognjište mi ćemo imati mogućnost da ih smjestimo u uslovne prostorije, kakve i dolikuju tim građanima, istakao je Said Čerkezović, pomoćnik gradonačelnika za opću upravu, društvene djelatnosti i raseljene osobe.

Na 25. godišnjicu Dejtonskog mirovnog sporazuma, stanovnici naselja Karaula gledaju kao na prestanak rata sa oružjem. Kažu da za njih rat ali sa siromaštvom traje još uvijek.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79