(VIDEO) Zvizdić o napuštanju SDA: Previše obećanja, premalo konkretnih poteza

Denis Zvizdić napustio je poziciju zamjenika predsjednika SDA i člana ove stranke, a na konferenciji za novinare pojasnio je svoje razloge za ovaj potez.

“Odluka koju sam donio nije bila ni laka ni jednostavna, ali je poslije svega bila jedina moguća”, rekao je Zvizdić na početku obraćanja.

“Poslije višemjesečnih apela da lične interese moramo podrediti općem interesu postalo je besmisleno učestvovati u radu stranke, jer je puno obećanja a premalo konkretnih poteza. SDA je brutalno poražena u većini gradova, od 11 gdje žive Bošnjaci, SDA nije dobila načelnike u 9. Izgubljen je i koalicioni kapacitet u najvećim kantonima Sarajevskom i Tuzlanskom kantonu, ali SDA nije reagovala. Sve ovo nije bilo dovoljno da se krene u promjene, i sve je svedeno na reakciju onoga što radi pozicija”, rekao je Zvizdić.

Dodao je da nakon izbora u stranci nisu napravljene kvalitetne programske i kadrovske promjene.

“U SDA, po mom mišljenju, nisu napravljene kadrovske promjene koje bi vodile uspostavljanju kapaciteta posebno u općinama gdje je SDA poražena na posljednjim izborima, i u kantonima kao što su KS i TK”, rekao je Zvizdić.

Objasnio je da ovu odluku ranije donio jer “ne bi bilo u redu da je uočio greške, a nije na njih upozorio i pokušao da ih ispravi”.

“Ja sam u SDA 30 godina i uložio sam znanja i umijeće, živio sam sa SDA. Radi se o skoro 40. 000 glasača koji su mi dali povjerenje na izborima”, dodao je Zvizdić.

Zvizdić je dodao da je nestalo stvaralačke energije, te da se gubi koalicioni kapacitet.

“Nestalo je stvaralačke energije, kao i gubitka mladih i obrazovanih kadrova. Izgubljen je koalicioni kapacitet u najvećim kantonima, ali SDA nije reagovala. Sve to nije bilo dovoljno da se krene u ozbiljne reforme u novim uvjetima gdje SDA nije uspjela napraviti većinu u Skupštinama i kantonima. Sve je svedeno na reakciju onoga što radi pozicija. Umjesto da se bave strateškim pitanjima, postala je previše opterećena unutrašnjim problemima i aferama pri čemu se iz vida izgubio programski cilj i napredak. Pitanje nabavke vakcina će ostati najveća mrlja u ovome mandatu i naravno činjenica da imamo prognozu najmanjeg rasta BDP-a. Ovo nije pitanje nikakvih fotelja niti funkcija, nego o različitom pogledu u pristupu rješavanju različitih problema”, dodao je sada već bivši zamjenik predsjednika SDA.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79