(VIDEO9 Smijemo li “preskakati” stepen prenosa na mjenjaču

Nesumnjivo je da vožnja za neke predstavlja pravu umjetnost, a za neke nužno zlo. Jedan od najčešćih “problema” koji se javlja već u autoškoli pravilan je način upotrebe kvačila, odnosno pravilan način promjene stepena prenosa. Šta se smije, a šta ne smije raditi s ovim osjetljivim dijelom automobila?

Iako su teorija i praksa vožnje često nešto sasvim suprotno, a većina vozača razvije neke i ne tako dobre navike zbog kojih njihov limeni ljubimac na ovaj ili onaj način trpi, ponekad je dobro ponoviti gradivo i vratiti se u klupe autoškole. Prva i najvažnija lekcija je promjena brzina i pravilna upotreba kvačila. Osim što način na koji vozač mijenja stepen prenosa utiče na potrošnju, efikasnu upotrebu snage motora i još nekoliko važnih stvari, nespretno mijenjanje brzina utiče i na udobnost vožnje. Sve se to, doduše, odnosi samo na automobile s ručnim mjenjačem dok je priča s onim automatskim nešto sasvim drugačija prenose Nezavisne.

U videu koji donosimo u nastavku u kojem poznat stručnjak, Jason Fenske, objašnjava zašto je loše mijenjati stepene prenosa na način kako to rade neki od vozača. Iako je ova tema dobrano poznata svakom auto entuzijastu nije na odmet ponoviti gradivo. Jedna od stvari koje su u videu naglašavane opasnost je od većih kvarova koji mogu nastati preskakanjem dvije ili više brzina u određenim uslovima vožnje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments