Vidim ja šta je, Sarajevo uvijek reaguje žustro, a sebi pribavlja pravo kao Izetbegović da postroji jedinicu…

Kazao je da se policijski službenici u BiH moraju bolje opremiti i modernizovati.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik je u intervjuu za N1 govorio o brojim aktuelnim političkim i društvenim temama iz BiH, te regije.

Sastanak sa Ivancovom?

“Uobičajeno kao i sa svim drugim ambasadorima, razmjenjujemo mišljenje o aktuelnoj situaciji. Nismo se vidjeli od sjednice PIC-a, nismo se čuli odavno”, kazao je.

Sastanak sa komandantom EUFOR-a Dorferom? Pitanja o uniformama Vojske RS?

“Dobro ste mi rekli da ga pitam, u suštini to je naša stvar. Ja sam obaviješten da već duže vremena zbog ne htijenja jedne strane da se uradi pravilnik, to se uradi sa bošnjačke strane. Mi želimo da obilježimo Dan Vojske RS, to je 12. maj. Ukoliko vidim da su se rasplamsali putem prijetnji, očigledno da neko misli da putem nasilja ili prisile i izvještačenih sudija i tužioca mogu nešto napraviti. Prije sedam-osam godina Izetbegović je postrojio jedinicu koja je obukla uniforme Vojske BiH u Zenici kao član Predsjedništva”, kazao je Dodik i dodao:

“Negdje na stadionu ili bilo gdje u Banjaluci ćemo obući uniforme, obilježiti dan, jedna od tih varijanti. Vidim ja šta je, Sarajevo ovdje uvijek reaguje žustro, a sebi pribavlja pravo kao Izetbegović da postroji jedinicu, a kad neko kaže slično nešto s druge strane, onda se on satanizuje”.

“Ja sam došao sa predznakom nekog ko nije za BiH, nije tačno”

“Neću da stavljam njegove teme na dnevni red kao što je Pelješki most, da se on obračunava sa Hrvatima u BiH. On može zakazati sjednicu koja je usaglašena. Mogu njih dvojica mene preglasati. Još nisam pročitao sve detalje Poslovnika o radu. Smatram da je on rigidan. Ova zemlja funkcioniše mimo ustava. Ako je ustavna nadležnost Predsjedništva takva kakva jeste, onda se ne može nekim drugim tijelima dati da odlučuju. Ja sam došao sa predznakom nekog ko nije za BiH, nije tačno. Ja sam za dejtonsku BiH, ja sam za BiH u kojoj nema prevara unutra, ja sam za BiH koja može da istrpi povjerenje međusobno, BiH koja će ići evropskim integracijama. To je nemoguće, ništa se ne može da uradi, uvijek su važnija druga pitanja nego suštinska”, kazao je Milorad Dodik.

Kazao je da se policijski službenici u BiH moraju bolje opremiti i modernizovati.

“Niz je izmišljenih priča o RS, kao o paravojnim formacijama, kao što je pričao naoružanju. Treba racionalno reći, prilikom napada u Zvorniku desilo se da policajci nisu bili adekvatno naoružani. Jedan je poginuo, trojica su ranjena. Prema tome, ova država ne smije sebi da dozvoli da se to dešava i rekli smo da se moramo modernizovati. Onda se krenulo, ništa različito od onoga što je uradio KS. Rezervni sastav policije će imati zakonom propisane obaveze, biće angažovan samo onda kada je potrebno”.

“Ko god krene nešto da radi, odmah ga mediji napadaju. Ne vi lično, vi ste korektni, ali drugi. Znate koliko se štete napravi nekome”, smatra Dodik i kaže:

“Protiv koga je upereno? Nađite mi jednu stvar koja će pokazati na koga je upereno? Mora se ojačati status policajca, ne može policajac biti neko na koga će se pljuvat na ulici bio on u RS ili FBiH”.

Cijeli intervju gledajte u videoprilogu.

 

 

Poslovna imperija: Osam firmi porodice Dodik zgrću milione

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79