Vijeće ministara BiH: Aerodromi zatvoreni za putničke letove do 30. aprila

Vijeće ministara BiH na današnjoj osmoj vanrednoj sjednici usvojilo je informaciju o realizaciji zaključaka Predsjedništva BiH i definisanih operativnih mjera za zaustavljanje širenja koronavirusa, koju je predložio predsjedavajući Zoran Tegeltija.

Generalni sekretarijat Vijeća ministara dostaviće informaciju Predsjedništvu BiH. U informaciji su navedene aktivnosti, odluke koje je Vijeće ministara donijeo u periodu od 17. marta 2020. godine do danas, na suzbijanju širenja koronavirusa. Ističe se da su zaključci Predsjedništva BiH realizovani, a uspostvaljena je i intenzivna komunikacija s međunarodnim finansijskih institucijama.

Iz Vijeća ministara podsjećaju da su i prije zaključka Predsjedništva održali drugu vanrednu sjednicu 5. marta 2020. godine, na kojoj su primili na znanje informaciju o preduzetim mjerama u BiH u vezi sa sprečavanjem pojave i suzbijanjem širenja zarazne bolesti COVID-19. Vijeće ministara je na četvrtoj vanrednoj sjednici održanoj 15. marta 2020. donijelo odluku o propisivanju dodatnih uslova za ulazak stranaca u BiH.

Navodi se da je u Doboju 14. marta 2020. održan sastanak u vezi s pojavom virusa korona predsjedavajućeg Vijeća ministara, predsjednika Vlade Republike Srpske i premijera Federacije BiH na kojem je donesena odluka da svi građani koji iz inostranstva dolaze u BiH idu u izolaciju u trajanju od 14 dana, kao i da će odluka stupiti na snagu 16. marta. Dogovoreno je da se uspostave dva štaba koji će se baviti zdravstvenim i privrednim aspektom i koji će kreirati mjere i preporuke entitetskim vladama i Vijeću ministara da savladaju ove poteškoće.

Ističe se da Vijeće ministara svakodnevno razmatra sve potrebne mjere iz svoje nadležnosti u borbi protiv širenja koronavirusa te da će aktivnosti biti nastavljene.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog predsjedavajućeg, usvojilo je informaciju o aktivnostima koje je potrebno realizovati za pristupanje BiH zajedničkom sporazumu o javnim nabavkama. Predsjedavajući Vijeća ministara Tegeltija će potpisati i uputiti pismo Direktoratu za zdravlje i sigurnost hrane o namjeri BiH da potpiše zajednički sporazum o javnim nabavkama, koji je inicirala Evropska komisija.

“Svrha mehanizma ovog zajedničkog sporazuma je da se omogući pravedniji pristup hitno potrebnim mjerama medicinske zaštite, uključujući balansirane cijene za zemlje korisnice/učesnice sporazuma”, kažu iz Vijeća ministara.

Zaduženo je Ministarstvo vanjskih poslova da ispita mogućnost provođenja posebne procedure ratifikacije ovog sporazuma, kako bi se ubrzala njegova primjena.

Vijeće ministara BiH usvojio je informaciju Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa o zajedničkoj listi vitalnih proizvoda utvrđenoj od strane CEFTA Sekretarijata u vezi sa olakšavanjem prometa uslijed krize uzrokovane virusom korona. Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa zajedničku listu dostaviće svim nadležnim institucijama u BiH za ovu oblast. Ova lista, između ostalog, uključuje meso i mesne prerađevine, mlijeko i mliječne proizvode, povrće, voće. Lista osnovnih proizvoda važnih za stanovništvo biće tretirana kroz takozvanu zelenu prioritetnu traku prilikom prometa na određenim graničnim prelazima.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva komunikacija i transporta, usvojilo je danas zajednički prijedlog koji je usvojio Zajednički sekretarijat Transportne zajednice i Sekretarijat CEFTA-e u cilju olakšavanja transporta i trgovine osnovne robe sa Zapadnim Balkanom.

“Cilj ovog dokumenta je da se olakša trgovina i transport robe baveći se samo onim dodatnim mjerama predostrožnosti koje su preduzete ili se trebaju preduzeti kako bi se spriječilo širenje koronavirusa. Zajedničkim mjerama želi se unaprijediti komunikacija, uspostviti ‘zeleni’ prioritetni koridor za Zapadni Balkan, maksimalno povećati korištenje drumske mreže, te pažnja usmjeriti na zajedničke granične prelaze”, ističu iz Vijeća ministara BiH.

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa i Ministarstvo komunikacija i transporta redovno će izvještavati Vijeće ministara o realizaciji mjera iz zajedničkog prijedloga.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva bezbjednosti, donijelo je odluku o izmjenama i dopunama odluke o privremenom zatvaranju graničnih prelaza u vazdušnom saobraćaju za promet putnika u BiH. Odluka će se primjenjivati do 30. aprila 2020. godine do 24 sata.

“Na ovaj način zabranjuje se slijetanje na aerodrome i polijetanje sa aerodroma u BiH svim vazduhoplovima koji vrše prevoz putnika u međunarodnom vazdušnom saobraćaju, radi zaštite od unošenja i širenja zaraznih bolesti COVID-19 na teritoriji BiH. Izuzetak su, između ostalih, humanitarni letovi, hitan medicinski prevoz, prevoz u cilju traganja i spasavanja, te prevoz pošte i robe, kao i tehnički letovi bez iskrcavanja putnika i prinudna slijetanja”, naglašeno je iz Vijeća ministara.

Također, Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva bezbjednosti, donijelo je odluku o traženju međunarodne pomoći za zaštitu i spasavanje. Ovom odlukom Vijeće ministara traži međunarodnu pomoć za zaštitu i spašavanje za potrebe prevencije, zaštite, tretmana oboljelih i suzbijanja pojave novog koronavirusa te se zadužuju nadležne institucije, tijela i organe u BiH da provedu potrebne procedure za njen prihvat. Radi se o medicinskoj opremi, sredstvima i materijalima za detekciju zaraženih koronavirusom, zaštitnoj opremi, sredstvima za dezinfekciju, privremenim objektima, terenskim bolnicama, agregatima, kao i finansijskoj pomoći.

Vijeće ministara je usvojio izvještaj Ministarstva odbrane o angažovanju Oružanih snaga BiH za potrebe pružanja pomoći civilnim organima u sprečavanju širenja koronavirusa sa prijedlogom mjera. Zaključeno je da ustupanje objekata Oružanih snaga u kojima su smješteni pripadnici OS BiH radi mjera predostrožnosti i zaštite ne treba provoditi do krajnje nužde i bez posebne odluke Predsjedništva BiH.

Ministarstvo odbrane će, u skladu sa raspoloživim resursima odobravati sredstva i opremu u koordinaciji sa Koordinacionim tijelom Vijeća ministara BiH za zaštitu i spašavanje, a po prethodnoj procjeni ovog tijela da su iscrpljene mogućnosti i resursi opštinskih, kantonalnih i entitetskih kriznih štabova formiranih za suzbijanje uticaja i širenje koronavirusa.

Donesen je i zaključak kojim se izražava opredjeljenje da se prvenstveno vanredne sjednice Vijeća ministara BiH mogu održavati putem videokonferencije, kada to okolnosti zahtijevaju, u vremenu stanja prirodne ili druge nesreće na teritoriji BiH. Generalni sekretarijat Vijeća ministara zadužen je da obavi sve potrebne tehničke aktivnosti i osigura da se sjednice mogu održavati putem videokonferencije.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79