Vijeće ministara BiH prihvatilo sadaku UAE za ugrožene tokom ramazana

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na vanrednoj telefonskoj sjednici donijelo je Odluku o prihvatu humanitarne pomoći Ujedinjenih Arapskih Emirata u prehrambenim namirnicama.

Pomoć će primiti Društvo Crvenog krsta BiH, o čemu će Vijeće ministara BiH donijeti posebnu odluku.

Pomoć se sastoji od 2.280 paketa u kojima su prehrambene namirnice, za ugrožene kategorije stanovništva u BiH tokom mjeseca ramazana.

Radi se o dvije vrste paketa, i to 1.160 paketa u kojima su brašno, šećer, makarone, pasulj i 1.120 paketa u kojima su riža, ulje, tunjevina, mlijeko u prahu, so, pasulj, leća i čaj.

Pomoć će biti raspoređena prema ranije dogovorenim principima, i to 61,5 posto za Federaciju Bosne i Hercegovine, 37,5 posto za Republiku Srpsku i 1 posto za Brčko Distrikt BiH.

Finansijska sredstva potrebna za realizaciju ove odluke biće osigurana iz tekuće rezerve Budžeta institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za 2021. godinu u iznosu od 4.000 KM, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Ministarstvo sigurnosti će izvještaj o realizaciji ove pomoći koji će pripremiti Društvo Crvenog krsta/križa BiH dostaviti Vijeću ministara BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79