Vijeće ministara danas vanredno zasjeda i odlučuje o odobravanju novca za izbore

Za danas je zakazana 66. vanredna (telefonska) sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine na kojoj će se glasati o odobravanju sredstava za oktobarske izbore. Sjednica počinje u 14:00 sati.

Ministri će na zahtjev Centralne izborne komisije glasati o Prijedlogu odluke o odobravanju raspodjele i korištenju dijela prenesenih sredstava akomuliranog viška prihoda iz prethodnih godina na ime rashoda programa posebne namjene u 2022. godini.

CIK je početkom maja raspisala Opće izbore u BiH koji bi se trebali održati u oktobru, međutim Vijeće ministara nije donijelo budžet za tekuću godinu, pa samim tim nisu osigurana sredstava.

U skladu sa Izbornim zakonom državne institucije su moraju osigurati sredstva u roku od 15 dana od dana donošenja odluke Centralne izborne komisije BiH o raspisivanju izbora.

S obzirom na to da ministar finansija Vjekoslav Bevanda (HDZ) već mjesecima blokira odobravanje sredstava i poziva se na proceduru redovnog usvajanja budžeta koja može trajati veoma dugo, nejasno je kako će ministri koji dolaze iz ove stranke danas glasati.

Za organizaciju ovogodišnjih izbora potrebno je 12,5 miliona KM, a novac je CIK-u potreban što prije kako bi se moglo krenuti s realizacijom organizacije.

CIK je ranije tražio da se, zbog neusvajanja budžeta novac izdvoji iz budžetske rezerve iz prošle godine, jer ga ima i više nego dovoljno.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79