Vijeće ministara formiralo tim za povratak bh. državljana iz Sirije i Iraka

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, donijelo Odluku o imenovanju Koordinacionog tima za razvijanje sistema i procedura povratka i prihvata državljana Bosne i Hercegovine iz zone sukoba Sirije i Iraka, s ciljem efikasnijeg procesa povratka i reintegracije bh. državljana.

U Koordinacioni tim imenovani su predstavnici Tužilaštva BiH, državnih ministarstava sigurnosti, vanjskih poslova, za ljudska prava i izbjeglice, civilnih poslova te pravde, zatim Obavještajno-sigurnosne agencije, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela i Državne agencije za istrage i zaštitu. Članovi tima su i predstavnici ministarstava unutrašnjih poslova Republike Srpske i Federacije BiH i policije Brčko Distrikta BiH, kao i entitetskih ministarstava zaduženih za zdravlje, socijalnu zaštitu i obrazovanje, te institucija u ovim resorima u Brčko Distriktu.

Koordinacioni tim je imenovan kao interresorno, stručno tijelo Vijeća ministara BiH za razvijanje sistema i procedura za siguran, human i kontrolisan povratak i prihvat državljana BiH iz zona sukoba Sirije i Iraka, te koordiniranje procesa njihove repatrijacije.

Ministarstvo sigurnosti će odmah nakon donošenja ove odluke sazvati prvi sastanak, koji bi trebao biti održan u narednih 15 dana.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79