Vijeće naroda RS-a danas raspravlja : Hoće li Dragana Čavke morati dokazivati da je Bošnjakinja?

Foto: Crna-Hronika

Vijeće naroda Republike Srpske danas će u Banjoj Luci razmatrati odluku Narodne skupštine RS-a o izboru člana Upravnog odbora RTRS-a, povodom pokretanja postupka zaštite vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda.

Sjednica je počela u 12 sati.

Na prijedlog Komisije za izbor i imenovanja, Narodna skupština RS ranije je imenovala Draganu Čavku za člana Upravnog odbora RTRS-a kao predstavnicu bošnjačkog naroda. Međutim, Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a pokrenuo je veto protiv njenog imenovanja, tvrdeći da je Čavka ranije izjašnjavala kao Srpkinja.

Ovo imenovanje izazvalo je burne reakcije javnosti, posebno zbog činjenice da je otkriveno kako se Čavka u prethodnim izbornim ciklusima izjašnjavala kao Srpkinja, te je na društvenim mrežama podržavala predsjednika RS-a, Milorada Dodika. Klub Bošnjaka smatra da je ovim potezom povrijeđen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda, te najavljuju da će tražiti da Čavka dokaže da je Bošnjakinja.

Ovaj slučaj naglašava političke tenzije u vezi s imenovanjima na ključne pozicije unutar RS-a, uprkos tome što Izborni zakon BiH omogućava ovakve poteze. Rasprava u Vijeću naroda RS-a danas će biti ključna za dalji razvoj događaja i moguće pravne posljedice po Draganu Čavku i njeno imenovanje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79