Vijeće za štampu BiH poziva medije na odgovorno izvještavanje o suicidu

Vijeće za štampu BiH poziva medije na odgovorno izvještavanje o suicidu


Žalbena komisija Vijeća za štampu i online medije u Bosni i Hercegovini uputila je apel medijima da se prilikom izvještavanja o suicidima pridržavaju visokih etičkih standarda.

Ova poruka dolazi nakon nedavnog tragičnog događaja u Sarajevu.

Komisija ističe važnost poštovanja privatnosti žrtava, te upozorava novinare da izbjegavaju objavljivanje punog identiteta žrtava i uznemirujućih sadržaja, osim u slučajevima gdje postoji izniman javni interes.

Također, naglašavaju da je potrebno pridržavati se člana 15 Kodeksa za štampane i online medije BiH, koji zahtijeva poseban oprez pri izvještavanju o samoubistvima, nesrećama i drugim ličnim tragedijama.

U cilju sprečavanja senzacionalizma, medijima se savjetuje da ne opisuju detalje metoda suicida, niti glorifikuju takve činove. Umjesto toga, novinari bi trebali fokusirati svoju pažnju na faktore rizika, poput mentalnih bolesti i socijalnih problema, te pružiti informacije o dostupnim oblicima pomoći i podrške.

Apel je usmjeren ka stvaranju informisanijeg i saosjećajnijeg društva, u kojem će se umjesto senzacionalizma promovisati odgovornost i podrška za one koji se suočavaju s teškim životnim situacijama.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija