Vijećnici DF-a u Tuzli isključeni iz stranke jer podržavaju SDP-ovu većinu

ocijaldemokratska partija. Kako je potvrđeno za Klix.ba, od njih je zatraženo i vraćanje mandata.

Naime, DF je netom prije održavanja konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća Tuzle pristupio većini u kojoj su se nalazili još i SDP, SBB, Tuzlanska alternativa i vijećnik iz reda nacionalnih manjina Nedžad Jusić.

Bila je to tijesna većina sa 16 ruku, koja je izmirila SDP i DF, a ranije najavljivano potpisivanje zvaničnog dokumenta o programskim ciljevima većine nikada nije sprovedeno.

Zbog činjenice da je na kantonalnom nivou došlo do saradnje između SDP-a i HDZ-a, kako je tu utvrdila skupštinska opozicija, predsjednik Kantonalnog odbora DF-a Zlatan Begić gradskim vijećnicima je izdao instrukciju da prekinu svaki oblik saradnje sa SDP-om.

Vijećnici, konkretno Emir Ćehajić i Zlatan Fatušić oglušili su se na to, podržavajući prijedloge većine. Koncem januara je održana vanredna sjednica Gradskog odbora DF-a, a tom prilikom je donesena odluka kojom se odbija koalicija s SDP-om.

Ovakvu koaliciju, iz DF-a ne podržavaju jer se u njoj, kako su utvrdili na gradskom nivou, pored SDP-a, još PDA, HDZ, Tuzlanska alternativa i četiri vijećnika SDA.

Vijećnicima je ukazano na neophodnost poštivanja odluka Gradskog odbora DF-a Tuzle te drugih organa stranke, a dat im je i rok za izjašnjavanje o daljem načinu djelovanja.

S obzirom na to da i dalje podržavaju većinu, Ćehajić i Fatušić, prema informacijama koje su za Klix.ba potvrđene iz DF-a, isključeni su iz stranke na osnovu člana 23. stav (3) Statuta tog političkog subjekta.

Ovakva mjera se, prema statutu, izriče zbog ponašanja ili djela kojim se nanosi ozbiljna šteta ugledu stranke i kršenja zaključaka Gradskog odbora. Također, od Ćehajića i Fatušića zatraženo je i vraćanje vijećničkih mandata.

Političke prilike na tuzlanskom nivou su izuzetno turbulentne, a osim u DF-u raskol je nastao i u gradskom ogranku SDA gdje se četiri vijećnika, shodno načinu glasanja priklanjaju većini, što je suprotno zauzetim stavovima stranke.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79