Vijećnici u Novom Sarajevu glasali da načelnik Tanović vrati električno vozilo

Općinsko vijeće Novo Sarajevo glasalo je na današnjoj sjednici za raskid ugovora o najmu električnog automobila za potrebe Općine što je pitanje koje je u posljednjih nekoliko sedmica izazivalo velike kontroverze.

Naime, krajem maja, općinski vijećnik Arslan Dučić objavio je dokumente u kojima se navodi kako je općinski načelnik Hasan Tanović iznajmio električni automobil vrijednosti skoro 90.000 KM.

“S izabranim ponuđačem potpisan je Okvirni sporazum na period od četiri godine u iznosu od 88.968,67 KM”, navodi se u dokumentu.

Nakon toga, oglasio se i načelnik ove sarajevske općine Hasan Tanović te je poručio kako ugovor o iznajmljivanju automobila ne predviđa vlasništvo nad vozilom već samo korištenje.

“Konkretno u našem slučaju plaćanjem mjesečne fakture pokrivamo sve troškove vozila u smislu redovnog održavanja, vanrednih kvarova, registracije, kasko osiguranja, zamjene guma i slično. Potrošnja na 100 kilometara je oko 2 KM što svakako daje uštede, pogotovo uzimajući u obzir trenutne cijene goriva gdje je za 100 pređenih kilometara potrebno minimalno 30 KM. Korištenjem ovih vozila smanjenju se emisije štetnih gasova i čestica u zraku, što je, pored uštede, na kraju i suština njegovog korištenja”, kazao je Tanović

Ipak, čini se kako je spor između načelnika i općinskih vijećnika konačno riješen tako što je Vijeće glasalo za raskid ovog ugovora.

“Naređeno je raskidanje ugovora o najmu električnog automobila, koje je trebalo koštati naše građane 90.000 KM. Vijeće je glasalo za”, rekao je vijećnik Dučić te je poručio kako je ova odluka velika pobjeda naroda piše Klix.

Kada je u pitanju aranžman vezan za iznajmljivanje vozila na električni pogon, načelnik Tanović je pojasnio kako ugovor ne predviđa otkup vozila niti vlasništvo nad njim, nego samo njegovo korištenje.

“Konkretno u našem slučaju plaćanjem mjesečne fakture pokrivamo sve troškove vozila u smislu redovnog održavanja, vanrednih kvarova, registracije, kasko osiguranja, zamjene guma i slično. Potrošnja na 100 kilometara je oko 2 KM što svakako daje uštede, pogotovo uzimajući u obzir trenutne cijene goriva gdje je za 100 pređenih kilometara potrebno minimalno 30 KM. Korištenjem ovih vozila smanjenju se emisije štetnih gasova i čestica u zraku, što je, pored uštede, na kraju i suština njegovog korištenja”, kazao je Tanović.

U zaključku, Tanović je naglasio kako će uvijek stavljati zdravlje građana ispred materijalnog.

“Na kraju kao ljekar, profesionalac i čovjek, bez kalkulisanja uvijek ću stavljati zdravlje i interes svakog građanina pojedinačno ispred materijalnog” poručio je Tanović.

Direktor Porsche BH doo, Senad Olovčić, naglasio je kako je Općina Novo Sarajevo prva koja je prepoznala važnost smanjenja emisija C02, a jedan od najvećih uzročnika zagađenja su automobili koji u Kantonu Sarajevo čine oko 40% zagađenja.

“Pored razvoja infrastrukure mreže punionica, gdje se Općina Novo Sarajevo pokazala veoma brzom i efikasnom te obezbijedila besplatno punjenje automobila vlasnicima električnih automobila, sada imamo i konkretan primjer dobre prakse u kome javna služba i koristi električno vozilo i na taj način šalje pozitivnu poruku o značajnoj uštedi, smanjenju zagađenja i buke koja dolazi iz transporta”, naglasio je Olovčić.

Brand manager u kompaniji Porsche BH, Haris Muratović pojasnio je da je Automobil VW ID4, koji je iznajmila Općina Novo Sarajevo, veoma štedljiv, te koristeći električnu energiju koja je domaći resurs i povoljne troškove održavanja, godišnje uštedi oko 5.000 KM na 15.000 pređenih kilometara, što je za ukupan rok eksploatacije ušteda od ukupno 20.000 KM.

“Na ukupno pređenih 120.000 kilometara, u prosjeku će se smanjiti emisije C02 za 50.5 tona, što je izraženo u novcu oko 3.000 KM, a još je važnije to da se smanjenjem emisija čuva zdravlje stanovnika u Bosni i Hercegovini, kojih svake godine od prekomjernog zagađenja umire preko 3.500 prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije”, kazao je Muratović.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79