ViK će isključiti vodu objektima “Hotela Ilidža” ako ne pristanu na izmirenje dugova

Kako je za portal Klix.ba pojasnio direktor ViK-a Enver Hadžiahmetović, prošle godine u decembru je isključena voda na svih pet hotela koji pripadaju HBRD “Hoteli Ilidža” (hotel Terme, Hercegovina, Kristal, Bosna i Austrija). Nakon toga je vlasnik tužio ViK kantonalnom sudu i tražio mjeru osiguranja, odnosno, da se ponovo uspostavi vodosnabdijevanje u ovim objektima.

“Po tom osnovu, mi smo morali uključiti vodu jer je to bio nalog sudije. Nakon toga smo imali sudski postupak na kojem smo raspravljali o tom pitanju i u maju ove godine je ViK dokazao da je bio sasvim upravu jer je isključio vodosnabdijevanje zato što je vlasnik imao sistem dvojnog vodosnabdijevanja (miješanja vode iz svojih bušotina koja nema nikakvu koncesiju niti dozvolu s vodovodnom mrežom ViK-a) što je suprotno zakonu. Također nismo mogli pristupiti instalacijama i sud je to sve uvažio i donio prvostepenu odluku u našu korist”, kazao je Hadžiahmetović.

Rješenje kantonalnog suda u Sarajevu o isključenju vode (Foto: Klix.ba) Rješenje kantonalnog suda u Sarajevu o isključenju vode (Foto: Klix.ba)

 

Dalje nam je Hadžiahmetović kazao da se vlasnik “Hotela Ilidža” ponovo žalio kantonalnom sudu na ovu odluku i da su jučer dobili Rješenje u kojem je njegova žalba odbijena kao neosnovana.

“Mi smo sada na neki način pobjednici jer smo uspjeli postići pravdu u ovom slučaju. Zaista je bila nezahvalna situacija jer nismo mogli naplaćivati svoju uslugu, ući i kontrolisati potrošnju vode. Taj sistem dvojnog vodosnabdijevanja, osim što je bio u suprotnosti sa Zakonom, bio je i opasan jer ta voda vlasnika hotela nije bila ispitana i upitno je da li je u sebi imala teških metala, ali je ulazila u naš sistem tako da je ona mogla otrovati ne samo goste hotela nego i ostalih okolnih mjesta, ali nismo mogli sanirati nikako to jer nam nije bilo dopušteno da uđemo i zbog toga smo isključili prvi put vodu prošle godine”, kazao je Hadžiahmetović.

Hadžiahmetović je naveo da je menadžmentu “Hotela Ilidža” upućen akt u kojem su upozoreni da će voda biti isključena 25. augusta u svih pet hotela.

“Ipak smo predložili da se u prostorijama našeg preduzeća održi sastanak s vlasnikom hotela dan pred isključenje kako bismo mogli pronaći zajedničko rješenje za ovaj problem jer želimo da postupamo civilizovano i mirno bez ikakve upotrebe sile. Tražit ćemo da izvršimo kontrolu duga hotela i da napravimo program po kojem mogu plaćati u naprimjer 12 rata. Dakle, dajemo im mogućnosti, a ako u ponedjeljak ne budu kooperativni, odnosno, ne dođu na sastanak ili dođu, ali ne budu sarađivali, u utorak ćemo zatvoriti vodu”, poručio je Hadžiahmetović za Klix.

(VIDEO) Budnjini vodomjeri začepili budžetske prihode

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79