Viking u BiH: Njegove sjekire stigle na sve kontinente

U Stipanovićima kod Duvna živi Stipe Pleić zvani Flick, čovjek kojega su opčinile serije o Vikinzima te je na svome imanju izgradio i vikinšku kuću.

Specijalnost mu je izrada sjekira ali izrađuje i vikinške strijele koplja i druge rekvizite kojima su se koristili ratnici.

Nakon njemačke bauštele gdje je radio nekoliko godina svoj mir je pronašao u rodnome mjestu, a njegove sjekire vrhunske kvalitete toliko su tražene da su već stigle na gotovo sve kontinente.

Sve je počelo od serije Vikinzi. Gledajući ovu seriju koja je bila jako zanimljiva, jako gledana i dobra serija. Snimana u više sezona i gledajući prvu sezonu ja sam poželio da izradim jednu original vikinšku sjekiru – govori Flick pokazujući onu koja se koristila u seriji a nastala kao plod njegovog rada.

Kad je krenulo onda više nisam mogao stati. Sve je počelo od sjekira. Lukove izrađivam od drveta i od skija , kazao je za kanal videonovinara Srećka Stipovića. Poznat je pod nadimkom Duvanjski Viking, koji kako kaže nije slučajan naziv.

Vikinzi su prolazili ovim krajevima nekada u davnoj prošlosti. U Brezi u jednoj kršćanskoj crkvi na jednom stubu imaju vikinške Rune – kaže.

Trenutno se u njegovoj radionici nalazi više primjeraka raznih sjekira koje se kreću po cijeni od 100-200 KM, ipak kaže one sa životinjskim motivima u koje je uloženo mnogo truda i rada koštaju više, ali ne zna cijenu.

Osim sjekira radionica je prepuna metom za bacače sjekira, što često radi kako bi se opustio ali i vježbao, te štitovima i kopljima sa simbolima Vikinga.

Za svoje potrebe sašio je i odjeću identičnu kao što su koristili Vikinzi, a uskoro planira i osnovati udruženje bacača sjekira.

Za svoj hobi po kojem je postao poznat ima podršku od grada.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79