Vile na moru stoje prazne

Vile na moru stoje prazne


Turizam se suočava sa značajnim izazovima u ljetnoj sezoni 2024. godine zbog neusklađenosti ponude i potražnje u sektoru smještaja. Zoran Pejović, glavni izvršni direktor za transformaciju poslovanja u Lošinj Hotels & Villas, istakao je na LinkedInu da Hrvatska ima najnepovoljniji odnos hotelskih soba i privatnog smještaja među mediteranskim destinacijama.

Pejović naglašava potrebu za uspostavljanjem zdrave ravnoteže između luksuznih hotela, hotela srednje klase te privatnog smještaja, uključujući apartmane i vile s privatnim bazenima. Trenutno, ta ravnoteža u Hrvatskoj ne postoji.

“Kako u Hrvatskoj nema ni jednog globalnog luksuznog brenda, nemamo domet koji ti brendovi sami sebi pružaju,” napominje Pejović.

Prošla godina je bila mali znak upozorenja. Čini se da je ove godine situacija drugačija.

“Upravo sam sada, 21. jula, pogledao dostupnost vila i kuća s bazenima na Airbnbu, za šest gostiju i više. Pogledao sam rezultate dostupnosti za nedjelju od 27. jula do 3. avgusta, od subote do subote, i oni su više nego zabrinjavajući,” kaže Pejović.

Prema njegovim istraživanjima, samo u Istri ima 467 kuća koje odgovaraju ovoj pretrazi, na Kvarneru 387, a u Dalmaciji 405 kuća. To je ukupno 1.259 kuća i vila s bazenima, sa gotovo 5.000 slobodnih soba. Da je riječ o 25 hotela sa po 200 soba, jedno od najvećih hrvatskih hotelskih preduzeća bilo bi potpuno prazno u vrhuncu sezone, prenosi “Poslovni Dnevnik”.

Međutim, da se radi o hotelima, tamo bi bilo barem 25 menadžera prodaje i marketinga sa alatima i znanjem na raspolaganju. Privatnim iznajmljivačima preostaje spuštanje cijena na Airbnbu, moljenje banaka da im produže kredite i nada da će se dogoditi neki novi globalni poremećaj koji bi donio posao na našu obalu. “Nije neka strategija,” zaključuje Pejović na LinkedInu.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija