Vinku Martinoviću Šteli zbog ubistva medicinske sestre Jasmine Đukić desetogodišnja kazna zatvora!

Zbog ubistva Jasmine Đukić, medicinske sestre iz Mostara, počinjenog prije 24 godine, Vrhovni sud Republike Hrvatske izrekao je pravomoćnu sudsku presudu kojom se Vinko Martinović Štela (57) osuđuje na kaznu zatvora u trajanju od 10 godina.

Prema pisanju medija u Hrvatskoj, Vrhovni sud je odbacio žalbu Martinovićevih advokata, koji su tražili da se nepravomoćna presuda kojom mu je izrečena sedmogodišnja zatvorska kazna ukine te da se predmet vrati na peto ponovljeno suđenje.

Štaviše, usvojena je žalba zagrebačkog Tužilaštva te je izrečena nova presuda kojom je kazna sa sedam povišena na 10 godina zatvora.

Išetao iz zgrade Suda

– Vrhovni sud Republike Hrvatske, kao sud drugog stupnja, također smatra da kazna zatvora u trajanju od sedam godina koja mu je izrečena prvostupanjskom presudom nije primjerena svim navedenim otegotnim okolnostima koje je utvrdio sud prvog stupnja jer sve one ukazuju na potrebu izricanja strože društvene osude ovakvom pogibeljnom počinitelju. I pored činjenice velikog proteka vremena od počinjenja ovog kaznenog djela, u pitanju je jedno do najtežih kaznenih djela, pri čemu je ubijena posve nedužna osoba, a optuženik je taj koji je organizator cijele operacije i koji ostalim sudionicima naređuje što da rade, pri čemu manifestira doista krajnju brutalnost i bešćutnost – naveo je Vrhovni sud u obrazloženju.

Podsjetimo, prije četiri godine, Županijski sud u Zagrebu je raspisao potjernicu za Martinovićem, koji se, kako je tada za „Avaz“ potvrdio Krešimir Devčić, glasnogovornik ove pravosudne institucije, išetao iz zgrade Suda uoči samog izricanja presude kojom je i osuđen na sedam godina zatvora. Bilo je to četvrto suđenje, nakon što je Vrhovni sud Hrvatske pred njegovo izručenje Haškom sudu ukinuo presudu kojom je Štela još 1998.godine bio osuđen na osam godina zatvora.

Uhapšen na graničnom prijelazu kod Ljubuškog

Zbog zločina nad Bošnjacima na području Mostara, Štela je u Hagu osuđen na 18 godina zatvora, a nakon odsluženih dvije trećine kazne, u januaru 2012. je pušten na slobodu.

Bio je zapovjednik postrojbe „Mrmak“ zloglasne Kažnjeničke bojne, a nakon puštanja na slobodu vratio se u rodni Mostar. Međutim, ubrzo je, upravo zbog predmeta za ubistvo Jasmine Đukić, uhapšen na graničnom prijelazu kod Ljubuškog, nakon čega je jedno vrijeme i bio u pritvoru u zagrebačkom Remetincu, a poslije se branio sa slobode.

Hrvatska sada može ovu kaznu ustupiti pravosuđu BiH, s obzirom na to da je Martinović bh.državljanin.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79