Virus se nikad brže nije širio Evropom: Evo gdje je sve uveden policijski sat i kakve mjere su na snazi

Broj novih slučajeva koronavirusa u svijetu porastao je ove nedjelje za više od 3,6 miliona, što je najviši broj za jednu nedjelju od početka pandemije. Najveći udio u ovoj crnoj statistici imala je Evropa – čak 54 posto novih slučajeva prijavljeno je na drugom najmanjem kontinentu.

Tračak nade javio se posljednjih dana u Francuskoj, Belgiji i nekoliko drugih zemalja u kojima, kako se čini, ograničenja počinju da djeluju, ali u međuvremenu sve više zemalja kreće njihovim stopama i uvodi ograničenje kretanja.

Samo u našoj regiji su četiri zemlje uvele policijski sat ove nedjelje, a ovo su ostale evropske države u kojima su slična ograničenja na snazi.

Grčka
Od jučer je na teritoriji cijele Grčke uvoden policijski sat kojim će biti ograničeno kretanje građana od 21 do 5 sati ujutro. Napuštanje domova dopušteno je samo zbog radnih obaveza, zbog hitnih zdravstvenih razloga, kao i zbog kućnih ljubimaca, ali za svaki od ovih razloga će biti potrebna potvrda ili sms poruka.

Vlada je objasnila da je odluka usljedila nakon što je bilo konstatovano nepotrebno kretanje građana.

Portugal
Portugal je u ponedjeljak proglasio vanredno stanje i odmah uveo policijski sat u oblastima koje su najteže pogođene koronavirusom.

Počev od ponedjeljka, a najmanje dvije nedjelje oko sedam miliona ljudi, odnosno oko 70 posto populacije, morat će da ostane u kućama zbog policijskog sata, koji će trajati radnim danima između 23 i 5 ujutru, a vikendom od 13 do 05 ujutru.

Vlada je proglašenjem vanrednog stanja dobila specijalna ovlaštenja o odlukama koje mogu biti prolongirane, a restriktivne mjere mogu biti pojačane ukoliko ne počne da opada broj inficiranih koronavirusom.

Austrija
Austrijska vlada pooštrit će dalje mere za suzbijanje koronavirusa i preći će sa “laganog zaključavanja” na potpuno zaključavanje kao što je to bio slučaj u martu. Ograničenje slobode kretanja, koje je do sada važilo samo od 20 do šest sati ujutro, od utorka bit će prošireno na čitav dan. Prema Uredbi, koju će vlada predstaviti poslije podne, mjere će biti na snazi do 6. decembra.

Kao i u martu, građani će moći da napuštaju svoja četiri zida samo iz određenih razloga, a to su kupovina namirnica, izlazak zbog posla, odlazak kod ljekara, odlazak radi pružanja pomoći drugoj osobi, ili kraća šetnja oko mjesta stanovanja, to jest radi psihičkog i tjelesnog oporavka, ali bez pratnje osobe koja nije iz istog domaćinstva. Pored toga, odobrena je i šetnja ljubimaca, kao i izlazak iz vjerskih razloga.

Francuska
Francuska vlada se postepeno kretala od policijskog sata na lokalnom nivou i zatvaranja lokala do sadašnjeg nacionalnog zaključavanja, iako su škole i ključna preduzeća i dalje otvoreni.

Građani do 1. decembra mogu da izlaze iz svojih domova samo radi kupovine hrane, odlaska na posao ili iz zdravstvenih i hitnih porodičnih razloga. Vježbanje na otvorenom dozvoljeno je sat vremena dnevno.

Belgija
Belgijske vlasti su krajem prošlog mjeseca donijele odluku o zatvaranju zemlje zbog katastrofalne epidemiološke situacije, a po ugledu na Francusku karantin će trajati najmanje mjesec dana.

Od 1. novembra u Belgiji su zatvorene sve prodavnice koje nisu od životnog značaja, zabranjuju se kućne posjete kao i svi izlasci iz domova izuzev u slučaju kupovine, krajnje nužde ili obaveznog posla.

Španija
Vlada Španije proglasila je 25. oktobra vanredno stanje u zemlji zbog koronavirusa i uvela policijski sat od 23 sata do 6 sati ujutru.

Regionalni lideri imaju ovlaštenja da utvrđuju različito vrijeme za policijski sat, dok god su ograničenja kretanja oštrija, da zatvore regionalne granice za putovanje i ograniče okupljanja na šest ljudi koji ne žive zajedno.

Španska vlada je tokom pandemije već proglasila dva vanredna stanja. Prvo je bilo uvedeno u martu na nacionalnom nivou, kada je na snazi bio strogi karantin širom zemlje, dok su prodavnice bile zatvorene, a privatni sektor angažovan u borbi protiv pandemije. Nacionalno vanredno stanje ukinuto je u junu nakon što je uspostavljena kontrola nad širenjem zaraze i spriječen kolaps bolnica.

Velika Britanija
Nakon što je broj zaraženih u Velikoj Britaniji prešao milion, vlada je uvela drugi nacionalni karantin. Građani će do 2. decembra smijeti da napuste svoje domove samo u slučaju odlaska na posao i u školu, radi kupovine osnovnih životnih namirnica i lijekova, brige o ugroženima i rekreacije.

Prehrambrene prodavnice, apoteke, škole i univerziteti ostat će otvoreni. Kafići i restorani bit će zatvoreni, a radit će samo oni objekti koji isporučuju porudžbine za ponijeti. Sve trgovine na malo koje ne prodaju osnovne životne namirnice bit će također zatvorene.

Monako
Kneževina je krajem prošlog mjeseca uvela policijski sat koji je na snazi od osam uvečer do šest ujutru i trajat će najmanje mjesec dana.

Prodavnice i firme su ostale otvorene, a ohrabruje se rad od kuće u privatnom i javnom sektoru. Škole i univerziteti također ostaju otvoreni uz poštovanje mjera fizičke distance.

Italija
Italija je prošle nedjelje uvela policijski sat nakon što je za jedan dan zabilježila više od 28.000 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a uredba će biti na snazi do 3. decembra.

Nove mjere uključuju noćni policijski sat koji će trajati od 22 sata uvečer do pet sati ujutru. Uredba ograničava putovanja između regija najgore pogođenih koronom, u kojima je naloženo zatvaranje kafića, restorana, većine trgovina i muzeja.

Češka
Češka, rekorder drugog talasa u Evropi, uvela je krajem prošlog meseca policijski sat od 21 do 5 ujutru.

Izuzeti su oni koji idu na posao i vlasnici pasa, koji mogu sa njima i uvečer i noću u šetnje, ali samo 500 metara od kuće. Ograničeno je i kretanje preko dana kada vlada zahtijeva od građana da idu na posao i u kupovinu neophodnih potreba za sebe i članove porodice.

Njemačka
Karantin u Nemačkoj trajat će do početka decembra. Cilj je da se do Božića smanji broj novih infekcija, a da pritom privreda funkcioniše, a škole i vrtići ostanu otvoreni.

Zajednički boravak na javnim mestima dozvoljen je samo članovima jednog domaćinstva ili zajedno sa još jednim domaćinstvom i to najviše deset osoba. Kršenja ovih mjera bit će sankcionisano.

Mjere o ograničenju kretanja variraju između regija i općina prenosi Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79