Virus Zapadnog Nila u Hrvatskoj. Dvoje oboljelih, sumnja se da je broj veći

Virus Zapadnog Nila u Hrvatskoj. Dvoje oboljelih, sumnja se da je broj veći


Prvi slučajevi zaraze virusom Zapadnog Nila, koji prenose komarci, zabilježeni su na Baniji. Oboljele su dvije osobe sa sisačkog i petrinjskog područja, a zarazile su se u Hrvatskoj. Sumnja se da su deseci zaraženi, izvještava Dnevnik Nove TV. Područje Siska i Petrinje sada će se tretirati i larvicidno i adulticidno.

“Imamo dva pacijenta koji su oboljeli od groznice Zapadnog Nila. Kod njih je razvijen meningoencefalitis, što je veoma rijetko. Kad gledate ovu bolest, moramo kazati da 70 do 80 oboljelih nema nikakvih tegoba”, rekao je za Dnevnik Nove TV Inoslav Brkić, epidemiolog i direktor Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije.

“Bilo ko ko ima simptome poput osipa, bolova u mišićima – nečega što sliči na ljetnu gripu – neka se javi svom liječniku. Definitivno mora biti obrađen. Bolesti ima svugdje po svijetu i, gdje god ima ptica i komaraca, bit će ove bolesti”, dodaje epidemiolog.

“Naši bolesnici, njih dvoje, imali su teže simptome – jaku glavobolju, visoku temperaturu, bolove u mišićima i zglobovima. Teško su se kretali, a prva dva ili tri dana imali su poremećaj stanja svijesti.

Znači, teško su se razbuđivali, što je nama odmah alarm da se radi o težoj bolesti”, navodi Tonka Jozić Novinc, šefica Odjela za infektivne bolesti Opće bolnice Sisak te dodaje da su se oboljeli zarazili u Hrvatskoj.

“Bolest prenose komarci, ne prenosi se s čovjeka na čovjeka. Kako je velik broj komaraca, veća je vjerojatnost da će se neko zaraziti. Može se očekivati da ćemo imati još slučajeva.

Dva su se bolesnika dobro oporavila. Međutim, kada god imate bolest središnjeg živčanog sistema, naravno da se mogu očekivati problemi i oštećenja. Nećemo zvati zlo, ali posljedice mogu biti i veće”, govori Jozić Novinc.

Od bolesti se može obraniti raznim repelentima i zdravim životom te košnjom trave i zaprašivanjem.

“Svi mjerodavni gradovi i općine bi morali špricati i smanjivati broj komaraca, a time i broj onih zaraženih”, rekla je Jozić Novinc za Dnevnik Nove TV.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija