Virusne infekcije i grip pune ambulante

Čekaonice ambulanti i hitne pomoći su prethodnih dana bile prepune pacijenata zbog prehlade i gripa, a nisu rijetki bili i slučajevi bronhitisa i upale pluća.
Da su ljekari imali pune ruke posla pomažući sugrađanima koji su se javili na preglede zbog respiratornih infekcija potvrdili su u Domu zdravlja Banjaluka.

– U ambulantama se značajno povećao broj građana koji su se najčešće javljali zbog virusnih infekcija, prehlade i gripa, ali i bakterijskih infekcija. Najčešći simptomi oboljelih su povišena temperatura, bolovi u kostima i mišićima, opšta slabost i malaksalost, grlobolja i kašalj – rekli su u Domu zdravlja.

Naglasili su da je u Službi hitne medicinske pomoći broj pacijenata koji se javljao zbog respiratornih infekcija povećan za 20 procenata u odnosu na prošli mjesec.

Napomenuli su da su ove godine respiratorne infekcije praćene izraženim kašljem, koji dugo traje.

– Na početku bolesti kašalj je nadražajan i suh, da bi u kasnijem toku bolesti postao kašalj s iskašljavanjem. Osim uobičajenih virusnih infekcija, koje se manifestuju grloboljom, zapušenim nosem, curenjem sekreta iz nosa, glavoboljom, učestalije se viđaju pacijenti sa bronhitisom i upalom pluća – rekli su u Domu zdravlja.

Na meti sve generacije
Objasnili su da od navedenih infekcija obolijevaju osobe svih generacija ali da se u ambulante najčešće javljaju djeca i pacijenti srednje životne dobi.

Preporučuju svima koji imaju navedene simptome da se jave svom porodičnom ljekaru, koji će uraditi pregled i, ako je potrebno, dijagnostičke procedure.

– Pregled je neophodan da bi se ustanovilo da li se radi o uobičajenoj virozi, gripu ili pacijent ima bronhitis ili upalu pluća. U skladu sa postavljenom dijagnozom pacijent se može uputiti na kućno liječenje, a u težim slučajevima može biti upućen na konsultativne preglede drugih specijalista ili na bolničko liječenje – precizirali su u Domu zdravlja.
Sugrađani govore da pomoć ljekara traže ako je to apsolutno neophodno te da pokušavaju kako kažu “preležati” viroze.

Za one koji su zdravi doktori preporučuju da je prevencija najbolji lijek. To znači da se izbjegava boravka u velikim grupama, odnosno masovna okupljanja, dugotrajno zadržavanje na javnim mjestima, visečasovno čekanje u redovima, čekaonicama i slično.

Treba se češće boraviti vani na čistom vazduhu te redovno provjetravati prostorije u kojima se boravi. Isto tako, treba ojačati imunitet kroz uzimanje vitamina C kojeg ima u limunu, narandži ili grejpfrutu.

Ako je neko bolestan, treba da bude na distanci od drugih da bi ih zaštitio. Potrebno je pokriti nos i usta marmicom pri kašljanju i kijanju. Maramicu je neophodno baciti odmah poslije upotrebe. Zbog toga se savjetuju papirne, a ne klasične platnene maramice.

Novo vozilo za hitnu pomoć
Služba hitne medicinske pomoći uskoro će dobiti savremeno vozilo za zbrinjavanje životno ugroženih pacijenata. Grad je u 2018. doznačio Domu zdravlja ukupno 320.000 KM, od kojih je najveći dio iskorišten za nabavku sanitetskog vozila.

– Dom zdravlja je lani proveo tender za nabavku ovog vozila i opreme, vrijednosti 261.120 KM, čija se isporuka očekuje u skorije vrijeme – kazali su u Odeljenju za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport.

Preostalim sredstvima Dom zdravlja je nabavio kancelarijski namještaj za ambulante pedijatrije i ginekologije na Poliklinici, te materijal za sanaciju ambulanti za specijalističke konsultacije iz pedijatrije. Takođe, za rad Centra za fizikalnu rehabilitaciju u zajednici nabavljeni su aparati za terapiju laserom, ultrazvukom i za elektroterapiju.

Izvor: Srpskainfo

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments