Virusolog Šukrija Zvizdić: Dolaskom jeseni epidemiološka situacija se usložnjava

Prof. dr. Šukrija Zvizdić, ugledni specijalista medicinske mikrobiologije i virusolog u razgovoru za Hayat kaže da epidemiološka situacija pokazuje da u BiH imamo permanentno veliki broj novoinficiranih, koji su prisutni u svim djelovima države.

“Broj inficiranih ne pokazuje ozbiljnu tendenciju smanjenja, održava se na nezadovoljavajućem nivou i u dogledno vrijeme sa ovakvim ponašanjem stanovništva će se i zadržati. Također je i dnevni broj smrtnih slučajeva visok i kao takav se nažalost održava duže vrijeme – kaže na početku razgovora Zvizdić.

Kada je u pitanju smanjenje broja zaraženih, konkretno u Kantonu Sarajevo, naš sagovornik smatra da je potrebno više vremena da se takav status i održi da bi se mogao donijeti zaključak da je situacija povoljnija, odnosno teža.

“U pojedinim regionima, kantonima imamo povremeno smanjenje broja inficiranih, ali to treba da se protokom vremena i održi na tom nivou, da bi mogli donijeti zaključak da je situacija povoljnija ili da je teža. U onim kantonima gdje imamo veliki broj novozaraženih, znak je nepridržavanja mjera samozaštite, o čemu svjedoči i starosna struktura novozaraženih (mlađa populacija) – dodaje.

Upozorio je da dolaskom jeseni epidemiološka situacija u ovim geografskim područjima se usložnjava iz više razloga.

“Naime, to je period dolaska sezonske gripe, aktiviranja drugih respiratornih virusa, bakterija i gljivica, kojima pogoduje ova klima i temperatura, te uz život u zatvorenim prostorima, okupljanje stanovništva, početak školske godine, dolazak studenata u gradove, gradski prevoz i rad u punom kapacitetu. Sve nabrojano pogoduje respiratornim mikroorganizmima, koje uz prisustvo koronavirusa u populaciji predstavlja realnu opasnost po cjelokupnu populaciju. Jedini način za predupređenje mogućeg zaražavanja i oboljevanja, pored trenutnih protuepidemijskih mjera je vakcina za influencu. Postojeće mjere samozaštite, maske, distanca i higijena su najozbiljnija prepreka širenju virusa i bakterija, a time i manji broj inficiranih i oboljelih – izričit je Zvizdić.

Ipak, kako kaže, ukoliko građani budu pridržavali preporučenih mjera broj novozaraženih ne bi trebao biti veliki.

“Klimatski uslovi i neodgovorno ponašanje određenog broja stanovništva može dovesti do teške situacije bilo gdje u svijetu i kod nas – naglašava.

Kada je u pitanju učinkovita vakcina za koronavirus, Zvizdić govori da je potrebno da ona bude odobrena od relevantnih svjetskih institucija, od državnih agencija.

“Ovako je sve u nagađanju. Ima mnogo nepoznanica, počevši od osnovnih koje se tiču vrste vakcine, doza primjene, načina primjene, vrste i dužine djelovanja imuniteta, kao i vrste virusa ili dijelova virusa koji su upotrijebljeni u njenoj izradi. Današnja epidemija ima svoj tok i neće se brzo završiti, ali to ovisi od više faktora. Moramo se prilagoditi ovoj situaciji, moramo poštovati protuepidemijske mjere zaštite, očekivati skoru vakcinu i etiološki lijek, kao i razvoj u doglednom vremenu kolektivnog imuniteta – zaključuje naš sagovornik.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79