Virusolog Šukrija Zvizdić upozorio: Nemojmo se zanositi, ovo nije smirivanje situacije

Virus je u populaciji, ne može opstati dugo izvan žive stanice. Može ovisno o tome koliko ima bjelančevina oko virusa da ga štite. Ali nije tačno da virus nestaje nakon smrti, on može opstati i desetinama godina u lešu. Kazao je to za “Avaz” ugledni specijalista medicinske mikrobiologije i virusolog, prof. dr. Šukrija Zvizdić.

Tragična situacija

Podaci o zaraženima i umrlima u našoj zemlji i dalje su veoma zabrinjavajući. Jučer su u BiH registrirane 1.633 novooboljele osobe od 4.711 testiranih. Evidentirano je 47 smrtnih slučajeva, a oporavljenih je 1.226.

– Najbolji indikator u kojoj je fazi epidemija je broj umrlih. Vidite da je tragična situacija i u Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, a i kod nas. Ovo je nezaustavljivi porast broja inficiranih, a indikator je broj umrlih, koji je odraz broja inficiranih i teško oboljelih – ističe Zvizdić.

Naglašava da ne može biti mali broj inficiranih i oboljelih, a veliki broj umrlih.

– Onda bi to bila tragedija zdravstva – kaže Zvizdić.

U Kantonu Sarajevo jučer je registrirano 299 novih slučaja zaraze koronavirusom od 977 testiranih, dok se oporavila 521 osoba.

Ove brojke pokazuju da je veći broj oporavljenih nego što je novozaraženih, a slično je bilo i prethodnih dana.

Međutim, Zvizdić upozorava da se ne treba opuštati.

Zatvoren prostor

– Ovo nije smirivanje situacije, nemojmo se zanositi. Broj inficiranih je enorman. A porast je i broja umrlih. Još dugo će biti tako, s ovakvim ponašanjem, u cijeloj Evropi, s nezaustavljivim širenjem virusa, odlaskom u zatvorene prostorije, porodičnim inficiranjem. Zaraza se prenosi unutar porodice jer su ljudi više zatvoreni. Virus će uvijek biti prisutan u živoj stanici. Njemu ova situacija odgovara, kao što je do jučer odgovarala influenci ili prehladnim stanjima uzrokovanim bakterijama, virusima i gljivicama. Može biti manji ili veći broj zaraženih, ali je situacija i dalje svakako ozbiljna – zaključuje Zvizdić.
Mjere za dobro svih

Kako je “Avaz” jučer objavio, mjere koje je Krizni štab Ministarstva zdravstva FBiH donio 10. novembra, a odnose se na ograničavanje kretanja i okupljanja i trebale su biti na snazi do 24. novembra bit će produžene.

Razlog je, kako su nam kazali stručnjaci, što je osjetno da je situacija za nijansu bolja te mjere ne treba ukidati naglo, već se strpjeti još, za dobro svih.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79