Viša cijena goriva predstavlja veću cijenu proizvoda ali niža cijena goriva ne predstavlja nizu cijenu proizvoda

Da postoje robne rezerve na nivou FBiH i RS-a, drugačije bi balansirale stanje na tržištu. Ovako će na kraju cehove platiti građani, kaže Bakajlić

Novi pad cijena goriva uslijedio je jučer ujutru na benzinskim pumpama u Bosni i Hercegovini. Razlika u cijeni za litar goriva u odnosu na raniji period je na nekim pumpama veća od marke. Sve je to razlog da se građani nadaju kako će se taj trend preslikati i na druge cijene, prije svega na osnovne životne namirnice.
Domaće i uvozno

Iz kompanije Mlin “Majić” u izjavi za naš list podsjećaju na to da su posljednje poskupljenje imali sredinom novembra, te da od tada nije bilo promjene cijena.

– Ne znamo točno kada će biti ponovno promjene cijena. Nemamo tu informaciju. Cijene pšenice na tržištu su se stabilizovale te, ako tako ostane, moglo bi se očekivati da dođe do pada cijena, kazali su iz ove kompanije ne precizirajući u kojem periodu bi se to i eventualno moglo desiti.
image

Poskupljenja su bila enormna, a pojeftinjenja gotovo da i nema /Didier Torche
Didier Torche/OSLOBOđENJE

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika Semberije Savo Bakajlić smatra da do pada cijena neće doći.

– Ne vjerujem da će se cijene vratiti. Gorivo jeste ključni faktor, ali jedna lasta ne čini proljeće. Tu ima milion stvari koje treba uskladiti da bi došlo do toga. Da sad postoje robne rezerve na nivou FBiH i RS-a, drugačije bi balansirale stanje na tržištu. Ovako, na kraju će cehove platiti građani – penzioneri se moraju boriti za penzije, poljoprivrednici da prežive, a građanima kako će biti, pitaj Boga, kaže Bakajlić.

On potcrtava da će najveći problem biti taj šta će biti kada ne budemo imali odakle uvesti, a nemamo vlastitu proizvodnju.

– To je pitanje broj jedan. Svi su se okomili ovih dana da čuju mišljenje proizvođača. Proizvođači su jasni: zaštitite domaću proizvodnju, uvedite plavi dizel, mora se domaće poštovati. Mora država stati iza toga da bi bila sigurnija proizvodnja i onda bi došlo do porasta proizvodnje, a ne do silazne putanje. I šta se događa? Sve nam treba, a nemamo ništa, ističe Bakajlić.

Nedeljka Ilijić, izvršna direktorica Udruženja građana Oaza Trebinje, ne očekuje da će doći do bitnijih promjena cijena u korist građana.

Ne vodi se računa o zaštiti potrošača i o osnovnim životnim namirnicama. Samo je važan profit, ističe Ilijić

– Odavno je na svjetskom tržištu cijena nafte i naftnih derivata pala i niko od privrednika nije našao za shodno da kaže “e sada ću ja vratiti cijenu brašna ili proizvoda od brašna, mlijeka…”. Samo se gleda kako će se raditi udar na potrošače. Nažalost, i oni su potrošači isto kao što smo svi mi u BiH. Ne vodi se računa o zaštiti potrošača i o osnovnim životnim namirnicama. Bojim se da ne budu našli opet neki drugi razlog kao što su sad našli mlinari – da zbog neukidanja akciza idu na povećanje cijena brašna i proizvoda od brašna. Kako znaju povećati cijenu istog sekunda kad se poveća cijena goriva, zašto isto tako ne urade kad se smanji cijena? Što to ne prate? Profit je bitniji. Šta njih briga za zaštitu potrošača, njih je briga samo za njihov profit, kazala je Ilijić.

Cijene po pumpama

Ipak, u marketima su cijene pojedinih namirnica nešto niže. Tako je cijena litra ulja u aprilu išla do šest maraka, a sada se može naći i po 3,90 KM.

Podaci sa aplikacije federalnog Ministarstva trgovine jučer su pokazali da najniža cijena benzina u Sarajevu iznosi 2,46 KM, a dizela 2,76 KM. U Tuzli najniža cijena benzina bila je 2,41, a dizela 2,71. I u Mostaru je slična situacija – benzin 2,51 KM, a dizel 2,76 KM. Litar benzina u Bihaću je prema jučerašnjim podacima koštao 2,46 KM, a dizel 2,86, dok je u Zenici najniža cijena za litar benzina bila 2,56, a dizela 2,76 KM piše Oslobođenje

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79