Više nema povlačenja ni pod sankcijama, sada idemo do kraja

 

Povodom posljednjih aktuelnosti u Bosni i Hercegovini koje je uzrokovao Milorad Dodik najavom ukidanja tri državne institucije, organizovana je press konferencija na kojoj je član Predsjedništva BiH iz entiteta Republika Srpska govorio o realizaciji tog plana.

Dodikov plan podrazumijeva prvo ukidanje saglasnosti za postojanje Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, Oružanih snaga BiH i Uprave za indirektno oporezivanje, a nakon toga i ukidanje nadležnosti SIPA-e na prostoru RS-a te osnivanje vlastite obavještajne agencije.

“Razlog za ukidanje je taj što je to sve bilo u vrijeme nametanja, ozbiljne torture, smjena i udaljavanja s poslova. To su nelegitimni uslovi i ne mogu se smatrati regularnim. Zato ćemo mi to i povući. Mi želimo da se nama vrate naše nadležnosti, mislimo da je to fer i politički korektno, od toga nema odustajanja. Ovo ništa nije radikalno, ni zbog destabilizacije BiH, nego zbog jačanja pozicije RS-a”, rekao je Dodik danas.

Na početku obraćanja javnosti je kazao da plan nije razbijanje teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, ali jeste “vraćanje suvereniteta Republici Srpskoj”.

“Ovo je proces koji traži odlučne i hrabre ljude”, rekao je.

Dalje dodaje da u Federaciji žele da prikažu da je to plan nekoga ko je nerazuman.

“To vidim kao primjedbe onih koji nemaju argumente za nešto drugo. Zato ne žele da razgovaraju”, istakao je.

Najmanje 10 god se institucije Republike Srpske bave ovim pitanjem, rekao je.

“Pozivam ljude u RS-u da razumiju ovu situaciju jer ako ostavimo i dalje da takva jedna nenavođena raketa kao što je Ustavni sud nastavi donositi ovakve odluke, onda će ukinuti RS vrlo brzo i nećemo imati mogućnost institucionalne borbe. Mi ćemo ovome da pristupimo vrlo ozbiljno i nećemo se povući pred prijetnjama i sankcijama… Naša je procjena da u ovom trenutku nema nazad”, kazao je Dodik.

Podsjećamo, opozicija u RS-u uopšte ne podržava stavove Dodika te naglašavaju da Dodikova politika vodi ka avanturizmu zbog čega će ispaštati samo građani tog entiteta piše Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79