Više od 26,3 miliona za unapređenje socijalne zaštite u FiBiH

Na sjednici Vlade Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) donesene su važne odluke koje se odnose na raspodjelu sredstava i pripremu zakonskih propisa.

Jedna od ključnih odluka odnosi se na usvajanje deset programa utroška sredstava iz nadležnosti federalnog Ministarstva rada i socijalne politike. Ukupan iznos ovih sredstava premašuje 26,3 miliona KM, što će omogućiti realizaciju različitih socijalnih programa.

Posebno se ističe program koji je namijenjen jednokratnoj novčanoj pomoći za novorođeno dijete, s ciljem podrške porodicama koje su prošle kroz porođaj tokom tekuće godine.

Također, Vlada FBiH je utvrdila Nacrt zakona o zaštiti prava na pravično suđenje u razumnom roku. Ovaj zakon propisuje način, uslove i postupak zaštite ovog prava u sudskim postupcima koji se vode pred nadležnim sudovima i tužilaštvima u FBiH. Odluka o donošenju ovog zakona proizlazi iz ranijih presuda Ustavnog suda BiH, koji je utvrdio povrede prava na suđenje u razumnom roku. Očekuje se da će ovaj zakon unaprijediti pravosudni sistem i osigurati poštovanje temeljnih prava građana.

Pored toga, na sjednici je usvojen i Prijedlog zakona o advokaturi FBiH, kojim se uređuju različiti aspekti advokatske djelatnosti. Ovaj zakon obuhvata prava i dužnosti advokata, kao i procedure za sticanje i gubitak statusa advokata. Također, donesena je odluka o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom, koji ima za cilj unapređenje sistema upravljanja otpadom u FBiH.

Konačno, Vlada je dala saglasnost za usklađivanje vrijednosti opšteg boda za tekuću godinu. Ovo usklađivanje, u procentu od 13,6%, utiče na visinu plata u javnom sektoru u FBiH i predstavlja važan korak ka obezbjeđivanju adekvatnih primanja zaposlenih.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79