Više od 3.300 odjavljenih građana, zabilježen minus od 4,5 miliona KM

Više od 3.300 odjavljenih građana, zabilježen minus od 4,5 miliona KM


bvggggggggggggggggggggggggggggggggggggggZavod zdravstvenog osiguranja (ZZO) Hercegovačko-neretvanskog kantona u prvom tromjesečju ove godine ostvario je prihod od 36,2 miliona KM, što je, kako je rečeno, za 2,8 miliona maraka niže od plana u prvom kvartalu.

Rade Bošnjak, direktor ZZO-a, kazao je da to nije cijeli problem s obzirom na to da su, kako je naveo, krajem marta prihodi Zavoda znatno umanjeni i finansijski rezultat bio je skoro 600.000 KM ispod planskog prosjeka tog mjeseca.


Rezultati analize

Bošnjak je upozorio da je zabrinjavajuće to što je u aprilu, u odnosu na planski prosjek, evidentiran minus od 1,6 miliona KM. Zavod je praktično, naveo je, u ovom trenutku zabilježio ukupan minus od skoro 4,5 miliona KM.

Iz Zavoda su naveli da broj odjavljenih osiguranika od 13. marta do 28. aprila iznosi 3.344.

– Zavod je još solventan i još možemo funkcionirati, s nadom da će se trenutno stanje promijeniti na pozitivno, a ako ne bude tako, na vrijeme ćemo intervenirati s eventualnim rebalansom – kazao je Bošnjak.

S druge strane, rezultati analize podataka vezani uz provedena liječenja izvan Kantona u protekla tri mjeseca u odnosu na isti period prethodne godine pokazuju smanjenje broja realiziranih uputnica za 25 posto i smanjenje troškova liječenja za 46 posto, odnosno za 179.397 KM.
Maligne bolesti

– Iako je evidentno da je, zbog stanja pandemije, u martu izdat znatno manji broj uputnica u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, istovremeno treba uzeti u obzir da nisu pristigli svi računi po izdanim uputnicama. Analizirani podaci i dalje pokazuju kako se određenom broju osiguranika operativno liječenje i dijagnostika ne mogu realizirati u ugovornim bolničkim ustanovama unutar Kantona, u čemu i dalje prednjače maligne bolesti i dijagnostičke pretrage PET CT – kazali su iz ZZO-a.
Izdano više recepata

Kada je riječ o potrošnji lijekova s liste, za protekla tri mjeseca 2020. godine, u odnosu na isti period lani, zabilježen je porast broja izdanih recepata od 11,1 posto. To je porast finansijske potrošnje od 10,7 posto prenosi Avaz.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija