Više od 30 hiljada bivših bh. državljana moglo bi vratiti državljanstvo BiH

U petak je njemački Bundestag odobrio promjene u Zakonu o državljanstvu, s ciljem skraćivanja vremena potrebnog za naturalizaciju s osam na pet godina. Reforma zakona, predstavljena od strane vladajuće “Semafor koalicije”, također uključuje mogućnost dvojnog državljanstva i ublažava uslove za stjecanje njemačkog državljanstva.

Jedna od ključnih promjena je omogućavanje naturalizacije nakon samo pet godina boravka, uz mogućnost dodatnog smanjenja na tri godine za pojedince s posebnim integracijskim postignućima u školi, poslu ili građanskom angažmanu. Također, roditelji stranih državljana koji legalno borave u Njemačkoj pet godina mogu osigurati njemačko državljanstvo svojoj djeci rođenoj u zemlji.

Uprkos olakšanim uslovima, stjecanje državljanstva će i dalje ovisiti o dokazima dobre integracije i poznavanja njemačkog jezika. Izuzetak čine članovi “gastarbajterske generacije” koji su živjeli desetljećima u Njemačkoj, a koji su oslobođeni testova znanja jezika.

Reforma također omogućuje zadržavanje prethodnog državljanstva i brže dobivanje njemačkog državljanstva za članove porodice “gastarbajtera” koji su došli nakon 1947. godine.

Novi zakon također predviđa mogućnost oduzimanja državljanstva u slučaju lažne izjave o podršci ustavnom poretku te oduzimanje njemačkog državljanstva osobama koje potječu iz inozemstva, ali su učinile teže prekršaje.

Zakon bi trebao stupiti na snagu već u aprilu ove godine, a njegova primjena ima potencijal utjecaja na hiljade stranih državljana u Njemačkoj.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79