Više od 400 zainteresiranih za zakup bh. imovine u Hrvatskoj, na otvaranju ponuda izbila TUČNJAVA

Oko 400 zainteresovanih pojavilo se danas u Zagrebu u 10 sati na otvaranju ponuda za zakup nekretnina iz Bosne i Hercegovine, tvrdi prof. Ramo Atajić. A kako saznajemo, tokom otvaranja ponuda došlo je i do tučnjave nekih od aktera.

Informaciju o broju zainteresovanih, prof. Atajić je, kako nam je kazao, dobio od osobe koja neposredno učestvuje u otvaranju ponuda.

Atajiću je rečeno da je natjecanje za zakup u ovim trenucima još u toku, i da su ponude koje su već date puno više od početnih, pa i od očekivanih, prenosi Oslobođenje.

U pitanju je 15 nekretnina, od kojih 10 pripada vlasnicima iz Bosne i Hercegovine, a pet pripada vlasnicima iz Srbije

To su, kada su u pitanju ove iz BiH, bivša odmarališta: Trgovci, Vila Bosanka, Saobraćajci, Građevinari, “H20”, Mostarci, Valter Perić, Đuro Salaj, HIT Podaca (Mostar), Ekspres restoran, i svi su u Gracu.

Za sve njih zainteresirani su morali platiti jamčevinu.

U intervjuu koji je dao za N1 6. decembra, ministar državne imovine RH Goran Marić je, govoreći o ovom događaju, rekao:

“Zakon o upravljanju državnom imovinom je reformski jer je predvidio kako postupati (i sa odmaralištima na obali). Trideset godina na najljepšim pozicijama, većinom na Jadranu, ta odmarališta propadaju i postaju ugroza i građanima i turistima. Mi smo Zakonom konačno našli rješenje. Predložili smo da do konačnog rješenja Hrvatska može dati u zakup do 30 godina, vlasništvo se ne mijenja. Raspisali smo već natječaj za 12 odmarališta, ima dosta zainteresiranih, mnogi su već platili jamčevinu.”

Jesu li to domaći ili strani investitori, pitao je novinar.

“Većinom govore hrvatski. Jesu li iz BiH, Hrvatske ili negdje drugdje, to mi ne znamo. Nas interesira samo to da daju najpovoljniju ponudu.”

Moraju imati i poslovni plan?

“Investitor ima uvjete da u roku od tri godine objekt privede svrsi. Ako ga ne privede, ugovor se raskida. Ničim Republika Hrvatska ne utječe na status vlasništva, nego samo daje mogućnost da ne dođe do veće ugroze, rekao je Marić, a, na pitanje, šta sa imovinom gdje vlasništvo nije riješeno, gdje je vlasnik bila bivša država, odgovara:

“Nije postojalo ničije vlasništvo u bivšem sustavu, bilo je samo pravo korištenja. Bila je upisana općenarodna imovina ili društveno vlasništvo s pravom korištenja. Kad gledamo odmarališta, imali smo bivše pravne osobe od kojih mnoge više nisu žive, za mnoge se ne zna tko je pravni slijednik. Zato postoji ugovor o sukcesiji koji definira kako urediti te odnose, no aneksom tog ugovora predviđeno je da će se status moći rješavati tek kad zemlje potpišu bilateralni sporazum. Mi s BiH nemamo bilateralni sporazum, zato odmarališta dajemo u zakup. Za razliku od Hrvatske koja tako postupa i štiti vlasništva, tako se nije postupalo s imovinom trgovačkih društava u BiH. Toliko poslovnih prostora ne da nije zaštićeno, to su gotovo sve upisani drugi vlasnici iz BiH.”

Prof. Atajić tvrdi da ministar Marić tvdi nešto što nije istina:

– Ne može biti jači bilateralni sporazum, od sporazuma o sukcesiji, u kojem se ne govori o bilateralnim sporazumima.To su oni izmislili, da bi priču usložnili, i da bi radili ovako kao što sada rade, ističe prof. Atajić.

 

Crna hronika

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79